TICA (Tirana Institute of Contemporary Art), Tirana, Albanië

Overzichtsfoto van Tirana Overzichtsfoto van Tirana


Overzichtsfoto van Tirana

Tirana is misschien wel het meest bekend geworden door de film Dammi i colori van de Albanese kunstenaar Anri Sala, waarin de actie van de toenmalige burgemeester en kunstenaar Edi Rama te zien is. Rama liet de troosteloze façades van de woonblokken in verschillende heldere kleuren schilderen. Tirana is een dynamische stad met een levendig kunstklimaat, maar ook met een grote behoefte aan nieuwe invloeden. In het residency programma van TICA werken kunstenaars uit Albanië, de Balkanlanden en andere (Europese) landen. TICA heeft voor deze drievoudige aanpak van het programma gekozen om onder andere de stereotype gedachte over de ‘ander’ te ontmantelen en door lokale, regionale en Europese kunstenaars met elkaar in contact te brengen en uitwisseling van cultuur en kennis te bevorderen.

TICA is een belangrijke speler in het culturele veld van Tirana. Er worden tentoonstellingen, performances en filmvertoningen georganiseerd. TICA organiseert ook de Tirana International Contemporary Art Biennale. Verder is het een platform waar lezingen en debatten plaatsvinden over kunst, politiek en macht. Kritisch denken over onze hedendaagse samenleving vormt voor TICA een belangrijk onderdeel van het programma en door het samenbrengen van kennis en het leggen van contacten wil het een onafhankelijk platform voor sociaal-politiek geëngageerde hedendaagse kunst zijn. Andere belangrijke functies van TICA zijn de ondersteuning van artistieke productie, de oprichting van een archief van hedendaagse kunst in Albanië en het heeft een uitgebreide bibliotheek op het gebied van internationale hedendaagse kunst.

Het TICA-AIRLAB residency programma werd in 2007 opgericht. Het programma biedt mogelijkheden voor onderzoek, productie en uitwisseling van ideeën. Halverweg de residency periode organiseert TICA een open studio weekend, waar de residenten hun werk kunnen tonen en contacten kunnen leggen met plaatselijke kunstenaars en andere bezoekers. Aan het eind van de periode wordt een tentoonstelling gemaakt over het werk dat tijdens de residency is ontstaan.

Voor deze residency wordt geen concreet projectvoorstel verwacht, maar wel een duidelijke motivatie en aanzetten voor ideeën die tijdens de residency periode uitgewerkt kunnen worden.
De resident wordt gehuisvest in een gebouw in het centrum van Tirana, ongeveer 10 minuten lopen van het TICA. De kunstenaars beschikken over een eigen kamer (25m2) en delen samen een grote project/werkruimte, net als de badkamer, keuken en woonkamer. Indien een grotere afzonderlijke werkruimte nodig is, kan hiervoor gezorgd worden.
Voor meer informatie over het TICA: www.tica.albania.org

voor wie
Het buitenlandatelier TICA kan alleen aangevraagd worden door beeldend kunstenaars. Bij aanvragen van duo’s of samenwerkingsverbanden moet ieder afzonderlijk een aanvraag indienen. Onder een duo wordt verstaan: twee kunstenaars die structureel gezamenlijk werk maken. Samenwerkingsverbanden kunnen als (gelegenheids) duo’s worden beschouwd, als ze voor de werkperiode een gezamenlijk plan indienen dat tot één resultaat leidt. Daarnaast moet een duo in staat zijn om samen in één beperkte ruimte te wonen en te werken.
In 2016 werkt Su Tomesen in dit atelier.

bedrag en werkperiode
De werkperiode loopt van 1 april t/m 31 mei 2016. Het Mondriaan Fonds stelt een bedrag beschikbaar van 5.000 euro voor reis-, verblijf- en materiaalkosten. Daarnaast wordt van de gekozen resident(en) een eigen bijdrage van 500 euro verwacht. De aanvrager moet aangeven hoe de eigen bijdrage wordt gefinancierd. Dat kan een eigen investering zijn, maar ook een bijdrage van derden, een renteloze lening van het Fonds Kwadraat of een bijdrage via crowdfunding.
De huur van de studio/woonruimte, begeleiding en assistentie zijn niet in de bijdrage opgenomen en worden direct door het Mondriaan Fonds aan TICA voldaan.

De deadline voor een aanvraag voor de werkperiode in 2016 was op 2 oktober 2015, u kunt geen aanvraag meer indienen.
Het aanvraagformulier moet in verband met de eindselectie door de directie van TICA in het Engels worden ingevuld.
Voor meer informatie over TICA en de selectieprocedure kunt u contact opnemen met Mayke Jongsma of bel 020-5231640.

laatste wijziging: 20.08.2015