Incidentele aankopen

Theo van Doesburg, Contra-Compositie VII, 1924 Parijs olieverf op canvas, 45,5 x 45,5 cm beeld in bijlage Theo van Doesburg, Contra-Compositie VII, 1924 Parijs olieverf op canvas, 45,5 x 45,5 cm beeld in bijlage
2017
Contra-compositie VII, 1924
Museum De Lakenhal
Theo van Doesburg

Museum De Lakenhal heeft op de veiling in Londen een zeldzaam abstract schilderij aangekocht van Theo van Doesburg. Hij schilderde Contracompositie VII in 1924 in Parijs, in de hoogtijdagen van De Stijl. Anders dan bijvoorbeeld Piet Mondriaan, beoefende Van Doesburg vele verschillende disciplines en schilderde hij relatief weinig. Tot nu toe bevonden zich in Nederlandse museale collecties in totaal slechts vijf abstracte schilderijen van zijn hand uit de jaren twintig. De beste schilderijen uit die tijd werden door zijn weduwe Nelly van Doesburg in 1947/48 verkocht aan musea en verzamelaars in de Verenigde Staten, tijdens een reis die zij maakte op uitnodiging van haar goede vriendin Peggy Guggenheim. Ook Contra-Compositie VII behoorde tot die reeks. Met de aankoop van dit schilderij keert het werk terug naar Nederland, waar het definitief wordt toegevoegd aan Collectie Nederland.

Het schilderij wordt op zaterdag 13 mei 2017 gepresenteerd in de Burgerzaal van het Leidse stadhuis. Vanaf 13.00 uur kan iedereen het schilderij gratis bewonderen. Vervolgens wordt Contra-compositie VII tot medio 2019 opgenomen in de presentatie van het Rijksmuseum in Amsterdam. Als de verbouwing van Museum De Lakenhal is afgerond zal het schilderij worden opgenomen in de vaste collectie van het museum.

Bijdrage Mondriaan Fonds: 210.000

 

website

meer Incidentele aankopen