Beeldbepalers: Hans van Houwelingen

Hans van Houwelingen, uit reeks Hollandse Meesters, © Interakt Hans van Houwelingen, uit reeks Hollandse Meesters, © Interakt

In de serie Beeldbepalers krijgen toonaangevende Nederlandse kunstenaars een avond lang de gelegenheid om De Balie als podium te gebruiken. Kunstenaar Hans van Houwelingen trapt een nieuw seizoen af op vrijdag 26 april 2019.

In De Balie staat Hey Paarth, what about the atom bomb? centraal, de film die Van Houwelingen voor een tentoonstelling in Japan maakte 70 jaar na de atoombom op Hiroshima. Een film over beeldvorming in religie en politiek. Wat stelt de mens in staat om extreem gewelddadig te zijn? Welke rol speelt beeld en beeldvorming daarin? Na de vertoning van de film vindt een gesprek plaats met onder anderen: Ian Buruma (japanoloog en schrijver en voormalig hoofdredacteur van The New York Review of Books), Bikram Lalbahadoersing (Hindoe geestelijke & hoofd Hindoe geestelijke verzorging bij het Ministerie van Justitie & Veiligheid) en Victor van Bijlert (hoogleraar Indiase religies en Sanskriet aan de Universiteit van Amsterdam).

Over Beeldbepalers
De Balie presenteert in samenwerking met Mondriaan Fonds de serie Beeldbepalers. In samenwerking met anderen presenteren kunstenaars nieuw werk of zetten hun bestaande werk in een ander daglicht. Eerdere gasten waren: Joep van Lieshout, Ronald Ophuis, Barbara Visser, Renzo Martens, Berend Strik, Erik van Lieshout en Marc Mulders.