Erfgoedtalentprijzen

Uitreiking Museumtalent 2017 Uitreiking Museumtalent 2017

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseerde in 2018 de prijsuitreiking voor jonge erfgoedprofessionals voor zowel het Museumtalent van het jaar als het Monumententalent. Het Mondriaan Fonds leverde een jurylid en financiert de trajecten die de winnaars in het kader van hun talentontwikkeling ontwerpen. Het is een aanmoedigingsprijs voor jonge museumprofessionals tot en met 31 jaar, ingesteld door de minister van OCW. Doel is talent in de sector in de schijnwerpers te zetten en de museumbranche te stimuleren te verjongen en na te denken over mogelijkheden voor kennisoverdracht. De prijs bevordert de verbinding van generaties in de erfgoedsector en genereert positieve (publicitaire) aandacht voor cultureel erfgoed en jonge professionals.

Museumtalent
Davida de Hond, programmamaker bij het CODA Museum in Apeldoorn is het Museumtalent van 2018. De prijs werd op het nationaal Museumcongres in Den Haag uitgereikt door Marjan Hammersma, secretaris-generaal van het ministerie van OCW. Davida werd een gepersonaliseerd ontwikkelingstraject aangeboden door het Mondriaan Fonds ter waarde van vijfduizend euro.
De andere twee finalisten, Femke Veeman van het EYE Filmmuseum en Brigitte Jansen van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, ontvingen een cheque voor een buitenlands congres van 1500 euro. Deze congresreizen worden ook door het Mondriaan Fonds gefinancierd.

Jong Monumententalent
Welmoed Wijmans is het Jong Monumententalent van 2018. Wijmans werkt als zelfstandig erfgoedprofessional en is  projectleider van het project ‘Blik naar boven, zicht op de toekomst’ van Stichting Grote Kerk Naarden. In 2018 boog de jury zich over 11 jonge restauratoren, projectleiders, uitvoerders, duurzaamheidsexperts, beleidsmedewerkers en andere jonge erfgoedprofessionals. Uit deze groep heeft de jury drie genomineerden gekozen. Naast de winnaar,  had de jury ook Martijn Hendriksen (25), projectleider bij de restauratie van Het Schip in Amsterdam, en Kees van Leeuwen (32), kunstenaar en expert op het gebied van Koude Oorlog erfgoed, genomineerd.