Erfgoedtalentprijzen

Susan Lammers (rechts) reikt de trofee uit aan Boukje Schaap (links), winnaar Museumtalent 2019, tijdens het Museumcongres in Kerkrade. Foto: Tetsuro Miyazaki Susan Lammers (rechts) reikt de trofee uit aan Boukje Schaap (links), winnaar Museumtalent 2019, tijdens het Museumcongres in Kerkrade. Foto: Tetsuro Miyazaki

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert sinds 2017 de prijsuitreikingen voor jonge erfgoedprofessionals voor zowel het Museumtalent als het Monumententalent van het jaar. Het zijn aanmoedigingsprijzen voor jonge professionals tot en met 31 jaar, ingesteld door de minister van OCW. Doel is talent binnen de monumenten- en museumsector in de schijnwerpers te zetten. Daarnaast stimuleren de prijzen het denken over kennisoverdracht en verjonging in het werkveld dat te maken heeft met uitdagingen als vergrijzing, vernieuwing en diversiteit. De prijs bevordert de verbinding van generaties in de erfgoedsector en genereert positieve (publicitaire) aandacht voor cultureel erfgoed en jonge professionals.

Het Mondriaan Fonds levert een jurylid en financiert de erfgoedtalentprijzen in het kader van talentontwikkeling: de winnaar ontvangt een persoonlijk ontwikkeltraject ter waarde van 7.000 euro en de twee overige finalisten 3.000 euro voor een buitenlandse congresreis.

Kandidaten kunnen via een digitaal formulier worden voorgedragen door professionals of betrokkenen uit de monumenten- en museumsector.

Museumtalent
Boukje Schaap, projectleider bij Museum Catharijneconvent in Utrecht, is het Museumtalent van 2019. De prijs werd tijdens het Nationaal Museumcongres in Kerkrade uitgereikt. De jonge projectleider ontvangt de prijs voor haar cruciale rol bij het succes van de samenwerking ‘Grootste Museum van Nederland’, waarbij zij zich richtte op de toegankelijkheid van een breed publiek aan religieus erfgoed door het hele land heen en de participatie van vele vrijwilligers. De andere twee finalisten, Richard Kofi, tentoonstellingsmaker bij het Nationaal Museum van Wereldculturen (o.a. Tropenmuseum in Amsterdam), en Anouk Heesbeen, publiekscoördinator bij Museum de Lakenhal in Leiden, ontvingen een cheque voor een buitenlandse congresreis.
Davida de Hond, programmamaker bij het CODA Museum in Apeldoorn, was het Museumtalent van 2018, en Museumtalent van het jaar 2017 was kunsthistoricus Imara Limon.

Monumententalent
Christian Pfeiffer van Erfgoedvereniging Bond Heemschut in Amsterdam is de winnaar van de Monumententalentprijs 2019. Dit werd tijdens het Nationaal Monumentencongres in Deventer bekend gemaakt. Pfeiffer is volgens de jury een waar multitalent. Hij komt uit de wereld van de journalistiek en heeft zich sinds 2017 als beleidsmedewerker bij Erfgoedvereniging Bond Heemschut in Amsterdam ingewerkt in de erfgoedbescherming. Daarnaast is hij actief als vrijwillig molenaar, jeneverstoker en raadslid in zijn woonplaats Weesp. De andere finalisten waren Joanne te Winkel, projectleider van ‘Een Nieuwe Tijd’ bij het Gelders Genootschap, en Daniel van Zee, restauratiemedewerker bij Bouwburo Vitruvius in Asperen. Zij ontvingen een cheque voor een (buitenlandse) congresreis of een ander vakgerelateerde activiteit.
Welmoed Wijmans, zelfstandig erfgoedprofessional, was het Monumententalent van 2018, en molenmaker Max Beijk werd uitgeroepen tot Monumententalent 2017.