Erfgoedtalentprijzen

Uitreiking Museumtalent 2018, winnaar Davida de Hond. Foto: Aafke Holwerda Uitreiking Museumtalent 2018, winnaar Davida de Hond. Foto: Aafke Holwerda

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert sinds 2017 de prijsuitreikingen voor jonge erfgoedprofessionals voor zowel het Museumtalent als het Monumententalent van het jaar. Het zijn aanmoedigingsprijzen voor jonge professionals tot en met 31 jaar, ingesteld door de minister van OCW. Doel is talent binnen de monumenten- en museumsector in de schijnwerpers te zetten. Daarnaast stimuleren de prijzen het denken over kennisoverdracht en verjonging in het werkveld dat te maken heeft met uitdagingen als vergrijzing, vernieuwing en diversiteit. De prijs bevordert de verbinding van generaties in de erfgoedsector en genereert positieve (publicitaire) aandacht voor cultureel erfgoed en jonge professionals.

Het Mondriaan Fonds levert een jurylid en financiert de erfgoedtalentprijzen in het kader van talentontwikkeling: de winnaar ontvangt een persoonlijk ontwikkeltraject ter waarde van 7.000 euro en de twee overige finalisten 3.000 euro voor een buitenlandse congresreis.

Kandidaten kunnen via een digitaal formulier worden voorgedragen door professionals of betrokkenen uit de monumenten- en museumsector.

Museumtalent
Davida de Hond, programmamaker bij het CODA Museum in Apeldoorn is het Museumtalent van 2018. Op het Nationaal Museumcongres in Den Haag werd De Hond uitgeroepen tot Museumtalent vanwege onder meer haar brede belangstelling en betekenis voor de museumwereld. Vanuit CODA legt zij verbindingen tussen diverse doelgroepen waarbij participatie en diversiteit een vanzelfsprekend onderdeel vormen. De andere twee finalisten, Femke Veeman van het EYE Filmmuseum en Brigitte Jansen van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, ontvingen een cheque voor een buitenlandse congresreis. Er werden vijftien kandidaten voorgedragen.
Museumtalent van het jaar 2017 was kunsthistoricus Imara Limon.

Monumententalent
Welmoed Wijmans, zelfstandig erfgoedprofessional, is het Monumententalent van 2018. Wijmans werd tijdens het Nationaal Monumentencongres in Amersfoort uitgeroepen tot Monumententalent vanwege haar rol als projectleider van het project Blik naar boven, zicht op de toekomst van Stichting Grote Kerk Naarden. In 2018 boog de jury zich over elf jonge restauratoren, projectleiders, uitvoerders, duurzaamheidsexperts, beleidsmedewerkers en andere jonge erfgoedprofessionals. Naast de winnaar, had de jury ook Martijn Hendriksen, projectleider bij de restauratie van Het Schip in Amsterdam, en Kees van Leeuwen, kunstenaar en expert op het gebied van Koude Oorlog erfgoed, genomineerd.
Molenmaker Max Beijk werd tijdens het Nationaal Monumentencongres in Leeuwarden uitgeroepen tot Monumententalent 2017.