Leerling/Meester

Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag van beginnende kunstenaars aan begeleiding door ervaren vakgenoten en om de overdracht van kennis en ervaring te stimuleren, biedt het Mondriaan Fonds een Meester-Gezelregeling aan. Dit bestaat uit projecten die startende kunstenaars koppelen aan meer ervaren collega’s voor inhoudelijke begeleiding, zowel artistiek als zakelijk. Eén van de projecten is Leerling/Meester in samenwerking met Kunstpodium T.

Het Mondriaan Fonds is vanaf 2013 een samenwerking aangegaan met Kunstpodium T, dat afstuderende kunstenaars van verschillende academies in Nederland en daarbuiten koppelt aan meer ervaren vakgenoten. Dit resulteert ieder jaar in een serie van rond de twintig exposities bij verschillende presentatie-instellingen, waarbij telkens vier à vijf studenten van de deelnemende academies met elkaar en de meester-kunstenaar exposeren.

Daarnaast wordt een serie ‘Meestergesprekken’ en de ‘Dag van de Jonge Kunstenaar’ georganiseerd bij museum De Pont in Tilburg waarbij aan de hand van onderwerpen die voor de jonge kunstenaar relevant zijn, inhoudelijk dieper wordt ingegaan op het creatief ondernemerschap, het kunstenaarschap en de wereld na de academie. Ook verschijnt er elke maand een klein tijdschrift over het project: Temp Magazine. De praktijkgerichte ervaringen worden op die manier gedeeld met andere kunstenaars en een breder geïnteresseerd publiek.

Het uitgangspunt van de samenwerking tussen Mondriaan Fonds en Kunstpodium T is om kunstenaars die van het Mondriaan Fonds een werkbijdrage hebben ontvangen te betrekken bij het programma als meester. Doel is de inhoudelijke kennis en ervaring van deze kunstenaars te koppelen aan jong talent. In die zin is het pilot project vergelijkbaar met het project Mentoring voor de begeleiding van kunstenaars met een Werkbijdrage Jong Talent, maar dan andersom benaderd: vanuit de kennis van de meer ervaren kunstenaar, de meester/mentor.

Voor meer informatie over Kunstpodium T en het project Leerling/Meester klik hier.