Oriëntatiereis

Het Mondriaan Fonds organiseert jaarlijks een oriëntatiereis voor beeldend kunstenaars en bemiddelaars op het gebied van beeldende kunst naar buitenlandse regio’s die in opkomst zijn en interessante ontdekkingskansen bieden.

De voorbereidingen voor de oriëntatiereis 2020 zijn voorlopig opgeschort.

Van 21 oktober tot en met 2 november 2019 was het reisdoel de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai, Abu Dhabi en Sharjah) en Pakistan (Karachi en Lahore). Het programma bestond uit bezoeken aan musea, presentatie-instellingen, galeries, artist-in-residence plekken, kunstenaars, verzamelaars en lokale sleutelfiguren in de verschillende steden. De reis was van dag tot dag te volgen via een speciale blog.

De reis werd in samenwerking met Frame Contemporary Art Finland, de Danish Arts Agency en de Zwitserse Pro Helvetia georganiseerd, alsook in nauw contact met de Nederlandse ambassades in de Verenigde Arabische Emiraten en Pakistan. In totaal namen vijftien personen deel aan de reis, waaronder zes deelnemers uit Nederland die door het Mondriaan Fonds werden geselecteerd: twee kunstenaars en vier bemiddelaars.

De volgende bemiddelaars en kunstenaars werd na voordracht van een adviescommissie geselecteerd voor de oriëntatiereis van 2019:

Katayoun Arian (freelance curator, onderzoeker en schrijver), Pauline Burmann (onafhankelijk onderzoeker, curator en oprichter van het platform African Arts & Theory), Johan Gustavsson (mede-directeur 1646 en initiator/bestuurslid The Naked), Kianoosh Motallebi (kunstenaar), Bart Rutten (artistiek directeur Centraal Museum), Marilyn Sonneveld (kunstenaar).

Eerdere reizen gingen naar: Zuid-Afrika en Zimbabwe (2018), Verenigde Staten en Cuba (2017), Iran en Armenië (2016), Chili en Colombia (2015), Korea en Japan (2014), Estland, Litouwen, Polen, Slowakije en Hongarije (2013); Indonesië en China (2012); Mali, Senegal en Marokko (2011); Nigeria, Turkije en Mali (2010); Brazilië, Argentinië en Peru (2009); Bangladesh, India, Verenigde Arabische Emiraten (2008); Mexico, Curaçao (2007); Senegal, Zuid-Afrika (2006); China (2005) en het Midden-Oosten (2004).

Het Mondriaan Fonds organiseert de jaarlijkse oriëntatiereis voor beeldend kunstenaars en bemiddelaars naar buitenlandse regio’s die in opkomst zijn en interessante ontdekkingskansen bieden. Het primaire doel van de reizen is een overzicht te verschaffen over de hedendaagse beeldende kunstsector in deze landen, de belangrijkste actoren te introduceren en de deelnemers kennis te laten maken met de mogelijkheden van uitwisseling, evenals de motieven en achtergronden van de verschillende partijen.

Voor vragen over de reis kunt u terecht bij Haco de Ridder.