Oriëntatiereis 2014 – Korea en Japan

Van 1 tot en met 14 september organiseerde het Mondriaan Fonds de jaarlijkse oriëntatiereis. In 2014 was het reisdoel Korea en Japan. Een groep van 18 bemiddelaars en kunstenaars uit Nederland, België, Denemarken en Zwitserland bezochten de steden Seoul en Gwangju in Korea en Takamatsu, Setouchi eilanden, Tokio, Yokohama en Maebashi in Japan. De reis werd in samenwerking met het Belgische BAM Instituut voor beeldende, audiovisuele en mediakunst, de Danish Arts Agency en de Zwitserse Pro Helvetia georganiseerd.

De reis was vanaf aanvang van dag tot dag te volgen via een blog.

Azië speelt een steeds grotere rol binnen de internationale kunstwereld. De deelnemers krijgen daarom in iedere stad een overzicht gepresenteerd van de belangrijkste spelers – instellingen, musea, curatoren, verzamelaars en kunstenaars – op het gebied van de hedendaagse beeldende kunst. Het programma is in samenwerking met internationale experts, lokale adviseurs en de Nederlandse ambassade samengesteld. De 6 deelnemers uit Nederland werden door het Mondriaan Fonds geselecteerd op basis van hun motivatie. Het ging om Ksenia Galyaeva (beeldend kunstenaar), Rumiko Hagiwara (beeldend kunstenaar), Juliette Jongma (directeur Juliette Jongma Galerie) , Rob Knijn (artistiek directeur Heden) Wilma Sütö (curator moderne en hedendaagse kunst Stedelijk Museum Schiedam) en Winnie Teschmacher (curator de Ketelfactory)

Het Mondriaan Fonds organiseert sinds 2004 jaarlijkse oriëntatiereizen. Met deze reizen wil het fonds professionals informeren over de artistieke ontwikkelingen in minder bekende maar interessante regio’s. De reis is voor de deelnemers vaak het begin van een dialoog met langdurige relaties tot gevolg

Eerdere reizen gingen naar: Estland, Litouwen, Polen, Slowakije en Hongarije (2013); Indonesië en China (2012); Mali, Senegal en Marokko (2011); Nigeria, Turkije en Mali (2010); Brazilië, Argentinië en Peru (2009); Bangladesh, India, Verenigde Arabische Emiraten (2008); Mexico, Curaçao (2007); Senegal, Zuid-Afrika (2006); China (2005) en het Midden-Oosten (2004).