Oriëntatiereis 2015 – Chili en Colombia

Orientation trip 2015 Orientation trip 2015

Van 21 september tot en met 3 oktober 2015 organiseerde het Mondriaan Fonds de jaarlijkse oriëntatiereis. Dit keer was het reisdoel Chili en Colombia. Een groep van 18 bemiddelaars en kunstenaars uit Nederland, België, Denemarken en Zwitserland bezocht de steden Santiago en Valparaiso in Chili en Bogota en Medellin in Colombia. De reis werd in samenwerking met het Belgische Kunstenpunt, de Danish Arts Agency en de Zwitserse Pro Helvetia georganiseerd.

De reis was van dag tot dag te volgen via een blog.

Sinds enkele jaren maakt de kunstwereld van Chili en Colombia een sterke groei door met de opening van nieuwe galeries, publieke en particuliere musea, kunstbeurzen, biënnales, presentatie-instellingen en veilinghuizen. Steeds meer wordt het werk van kunstenaars, musea, instellingen en galeries in deze landen internationaal erkend. Verschillende internationale curatoren, musea, kunsthandelaren en verzamelaars richten zich dan ook op Chili en Colombia waaronder het MoMA, Guggenheim en de Serpentine Gallery, die recent delegaties stuurden. Vergelijkbare ontwikkelingen hebben China en Brazilië in het verleden getransformeerd tot global art hubs.

De deelnemers aan de reis kregen in iedere stad een overzicht gepresenteerd van de belangrijkste spelers op het gebied van de hedendaagse beeldende kunst. Het programma bestond uit bezoeken aan musea, presentatie-instellingen, galeries, artist-in-residence plekken en kunstenaars in de verschillende steden. In Chili zijn dit musea zoals Museo de Arte Contemporáneo, Sede Parque Forestal, galeries zoals Galeria Metropolitana en presentatie instellingen zoals Centro Cultural Palacio La Moneda. In Colombia werden musea bezocht zoals Museo del Oro, de kunstbeurs ArtBO en de presentatie instelling FLORA.

De zes deelnemers uit Nederland die door het Mondriaan Fonds werden geselecteerd, twee kunstenaars en vier bemiddelaars, zijn:
– Rossella Biscotti (beeldend kunstenaar)
– Madelon van Schie (Nectar-artprojects)
– Martijn van Nieuwenhuyzen (curator hedendaagse kunst Stedelijk Museum Amsterdam)
– Stephanie Noach (curator & schrijver)
– Dick Verdult (beeldend kunstenaar)
– Rieke Vos (directeur Festival of Sports)
Belangstellenden konden zich tot 1 mei 2015 aanmelden via een open oproep.

Het Mondriaan Fonds is hoofdfinancier van de reis voor de Nederlandse deelnemers. Voor vragen over de reis kunt u terecht bij Haco de Ridder, 020 523 15 23 of h.deridder@mondriaanfonds.nl.