Oriëntatiereis 2017 – Verenigde Staten en Cuba

Orientatiereis 2017 Verenigde Staten en Cuba Orientatiereis 2017 Verenigde Staten en Cuba

Het Mondriaan Fonds organiseert jaarlijks een oriëntatiereis voor beeldend kunstenaar en bemiddelaars uit de beeldende kunst naar buitenlandse regio’s die interessante ontdekkingskansen bieden. Van 5 tot en met 17 november 2017 was het reisdoel de Verenigde Staten (Houston, New Orleans en Miami) en Cuba (Havana).

Deelnemers:
Roel Arkesteijn (curator en auteur), Dina Danish (kunstenaar), Remy Jungerman (kunstenaar), Xander Karskens (artistiek directeur van het Cobra Museum), Ilga Minjon (curator en educator) en Vincent van Velzen (kunstcriticus en curator).

Het programma bestond uit bezoeken aan musea, presentatie-instellingen, galeries, artist-in-residence plekken, kunstenaars, verzamelaars en de lokale sleutelfiguren in de verschillende steden. De reis was van dag tot dag te volgen op een speciale blog.

Hoewel veel mensen Houston kennen van de olie industrie en NASA weten weinig dat de stad een bloeiende en diverse kunstscene heeft. Tijdens het bezoek zullen o.a. de volgende instellingen worden bezocht: het Museum of Fine Arts, Houston, the Menil Collection met ondermeer de Cy Twombly Gallery en de Rothko Chapel en het Contemporary Arts Museum.
Verder de Core Artist Residency Program, alternatieve plekken als DiverseWorks en de Lawndale Arts Center en verschillende galeries.

Het bezoek aan New Orleans viel samen met de opening van Prospect, de grootste biennale voor internationale hedendaagse beelden kunst in de VS. Naast Prospect stonden bezoeken gepland aan onder meer: het Contemporary Arts Center, Ogden Museum of Southern Art en het New Orleans Museum of Art (NOMA).

In Miami stonden onder andere bezoeken gepland aan Miami’s Wynwood Arts District met verschillende galeries en musea met de 3 grote collecties van the Rubell, the Margulies en de la Cruz. Verder: de Bass Museum, The Lowe, het Perez Art Museum Miami (PAMM), Institute of Contemporary Art het Wolfsonian in Miami Beach, Frost Art Museum, Girls Club – Contemporary Art by Women in Fort Lauderdale, de Cisneros Fontanals Art Foundation in Miami, and MOCA en het Museum of Contemporary Art in North Miami.

Het bezoek aan Havana bestond uit ontmoetingen en bezoeken aan onder andere: Criterios- Desiderio Navarro, Instituto Superior de las Artes Plásticas, Museo de  Bellas Artes, Centro de Arte Contemporáneo Wifredo Lam,  Galeria Continua, Factoría Habana, Espacio Aglutinador en Casa de las Americas

De reis werd in samenwerking met het Vlaamse Kunstenpunt, de Danish Arts Agency en de Zwitserse Pro Helvetia georganiseerd en in nauw contact met de Nederlandse ambassades in beide landen. In totaal namen ongeveer 18 personen deel aan de reis; van wie zes deelnemers uit Nederland die door het Mondriaan Fonds worden geselecteerd, twee kunstenaars en vier bemiddelaars. Het fonds is hoofdfinancier van de reis voor de Nederlandse deelnemers. Inbegrepen waren de reis- en verblijfskosten (hotel en ontbijt) en enkele gezamenlijke lunches en diners.
Van de deelnemers werd een eigen bijdrage van 750 euro gevraagd.

Het primaire doel van de reizen was om een overzicht te verschaffen over de hedendaagse beeldende kunst, de belangrijkste actoren te introduceren en de deelnemers kennis te laten maken met de mogelijkheden van uitwisseling, en de motieven en achtergronden van de verschillende partijen.

Tijdens de reis hielden de deelnemers een blog bij, met beschrijvingen van de bezochte locaties. Dit blog is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke kennisbron. Statistieken laten zien dat het blog over de hele wereld gebruikt wordt als bron van informatie over beeldende kunst in de bezochte gebieden.

Eerdere reizen gingen naar:
2016 Iran en Armenië
2015 Chili en Colombia
2014 Zuid-Korea en Japan
2013 Estland, Litouwen, Polen, Slowakije en Hongarije
2012 Indonesië en China
2011 Mali, Senegal en Marokko
2010 Nigeria, Turkije en Mali
2009 Brazilië, Argentinië en Peru