Publieksprogramma Cinema Olanda

Wendelien van Oldenborgh, Prologue: Squat/Anti-Squat (production image), 2016 Wendelien van Oldenborgh, Prologue: Squat/Anti-Squat (production image), 2016

Met het samenwerkingsproject Cinema Olanda willen Wendelien van Oldenborgh en Lucy Cotter bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuw nationaal zelfbeeld door kunst, film en architectuur samen te brengen in een dynamisch verband, dat vragen oproept over sociale beeldvorming en agency. In een uitgebreid programma werden de vragen die de tentoonstelling oproept gedeeld met het publiek in Nederland.

17 juni  – 20 augustus Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam
Cinema Olanda: Platform
Witte de With verandert in een podium voor groepen en individuen die een inspiratiebron vormden voor Cinema Olanda. Activisten, filmmakers, kunstenaars en onderzoekers werden uitgenodigd om een reeks live evenementen samen te stellen en hun praktijk te presenteren in een flexibele opstelling met o.a. film installaties van Van Oldenborgh.

Mede samengesteld door: Quinsy Gario (kunstenaar, dichter), Charl Landvreugd (kunstenaar, curator, schrijver), Patricia Pisters en Esther Peeren (ASCA, Universiteit van Amsterdam), New Urban Collective (Jessica de Abreu, Mitchell Esajas), en First Things First (Katayoun Arian; onderzoeker, curator en schrijver, Louise Autar; activist en organisator, en Max de Ploeg; activist en cultureel/politiek programmamaker).

Klik hier voor de geschreven verslagen en videoregistraties van de verschillende onderdelen van het publieksprogramma.

www.wdw.nl

30 juni Stedelijk Museum, Amsterdam
Stedelijk Statements: Lucy Cotter & Wendelien van Oldenborgh
Een programma met Wendelien van Oldenborgh en Lucy Cotter over sociale verbeelding en de rol van kunst en populaire cultuur daarbinnen. Het programma begon met een lezing door Cotter, gevolgd door een avondprogramma met een screening van Sound Track Stage (2006-2008), een vroeg werk van Van Oldenborgh over de hiphop- en gabber cultuur. Het programma sloot af met een gesprek tussen Van Oldenborgh, fotograaf Ari Versluis en schrijver/curator David Dibosa.
Deze presentatie maakte deel uit van de Stedelijk Statements serie.
Tijd: 16.00-17.00 uur (lezingenprogramma) en 19.00-21.30 uur (filmscreening & Talk)
www.stedelijk.nl

23 juni Nederlands paviljoen, Giardini in Venetië, 15:00-17:30
Cinema Olanda, live event
Tijdens dit live event bij het Nederlandse paviljoen reflecteerden vooraanstaande auteurs/denkers op het gebied van kunst, antropologie en sociologie op de tentoonstelling en gingen in gesprek met Van Oldenborgh en Cotter.

Schrijver en curator Sarat Maharaj ging in gesprek met Wendelien van Oldenborgh en Lucy Cotter. Avery Gordon (auteur van o.a. Ghostly Matters; Haunting and the Sociological Imagination, 2008) en Gloria Wekker (auteur van o.a. White Innocence: Paradoxes of Colonialism and Race, 2016) boden hun eigen perspectieven op de tentoonstelling en gingen vervolgens met elkaar in gesprek.

Programma:
15:00 – Sarat Maharaj in gesprek met Wendelien van Oldenborgh en Lucy Cotter
16:00 – filmvertoning Cinema Olanda (2017)
16:30 – Gloria Wekker in gesprek met Avery Gordon

13 June EYE Filmmuseum, Amsterdam
Artist’s talk and screening
Patricia Pisters (Amsterdam School for Cultural Analysis) ging in gesprek met Wendelien van Oldenborgh over haar praktijk en filmmakers Pedro Costa en Glauber Rocha, die ook een uitgesproken filmische vorm zochten voor sociaal engagement. Tijdens het gesprek werden fragmenten vertoond uit het werk van Van Oldenborgh en Costa en Rocha. Deze presentatie maakte deel uit van de serie EYE on ART.
www.eyefilm.nl