Prix de Rome 2019

V.l.n.r.: minister van OCW Ingrid van Engelshoven, winnaar Prix de Rome 2019 Rory Pilgrim, Hare Majesteit Koningin Máxima, directeur Mondriaan Fonds Eelco van der Lingen. Foto: Shinji Otani V.l.n.r.: minister van OCW Ingrid van Engelshoven, winnaar Prix de Rome 2019 Rory Pilgrim, Hare Majesteit Koningin Máxima, directeur Mondriaan Fonds Eelco van der Lingen. Foto: Shinji Otani

Beeldend kunstenaar Rory Pilgrim (Bristol, 1988) ontving de Prix de Rome Beeldende Kunst 2019 uit handen van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De prijs werd uitgereikt in aanwezigheid van Koningin Máxima.
Pilgrim won de onderscheiding voor zijn film The Undercurrent (2019-ongoing). Bij de prijs hoort een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome. De Prix de Rome wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een getalenteerde beeldend kunstenaar in Nederland.

Ook Esiri Erheriene-Essi, Femke Herregraven en het kunstenaarsduo Sander Breure & Witte van Hulzen waren voor de Prix de Rome 2019 genomineerd. Alle finalisten zijn beoordeeld op basis van nieuw werk dat tot stand kwam tijdens een werkperiode van vijf maanden en dat wordt tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Klik hier voor het volledige juryrapport.

Prix de Rome
De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de veertig jaar. Het doel van de prijs is getalenteerde beeldend kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Het fonds werkt voor de Prix de Rome 2019 samen met Stedelijk Museum Amsterdam (tentoonstelling), Jap Sam Books (publicatie) en Mals Media (introductiefilms).

Jury
De jury Prix de Rome 2019 bestond uit Lonnie van Brummelen (beeldend kunstenaar, winnaar Prix de Rome 2005), Amira Gad (artistiek directeur Lehmann Maupin, New York, Hong Kong, Seoul), Peter Gorschlüter (directeur Museum Folkwang, Essen), Yasmijn Jarram (curator GEM, Den Haag) en Frank Koolen (beeldend kunstenaar). Voorzitter is Valentijn Byvanck (directeur Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur, Maastricht).

Tentoonstelling
De tentoonstelling met het werk van Sander Breure & Witte van Hulzen, Esiri Erheriene-Essi, Femke Herregraven en Rory Pilgrim is t/m 22 maart 2020 te zien in het Stedelijk Museum.
In aansluiting bij de tentoonstelling organiseert het museum verschillende public events rondom de vier genomineerde kunstenaars. Gepland staan: Workshop Esiri Erheriene-Essi op 14 februari (19.00 – 21.30), Gallery Talk Femke Herregraven op 26 februari (16.00 – 17.00), Gallery Talk Rory Pilgrim (winnaar Prix de Rome) op 20 mrt 2020 (16.00 – 17.00).

Lees hier meer over de events.

Publicatie
Op 31 oktober 2019 is bij Jap Sam Books de publicatie Prix de Rome 2019 verschenen, met teksten over de genomineerde kunstenaars, geschreven door Maarten Buser, Brenda Tempelaar en Sophia Zürcher. Speciaal voor deze editie schreef Sacha Bronwasser een essay waarin zij het werk van de genomineerden verbindt aan actuele ontwikkelingen in de wereld om ons heen en de kunstwereld in het bijzonder.
Lesley Moore heeft voor de publicatie een nieuw ontwerp gemaakt. De publicatie is een samenwerking tussen Jap Sam Books en Mondriaan Fonds en is hier te bestellen.
(ned/eng, ISBN 978-94-92852-16-8, 144 pagina’s, €15,00)

Prix de Rome Beeldende Kunst 2019
19 oktober 2019 t/m 22 maart 2020
Stedelijk Museum Amsterdam, dagelijks geopend van 10 tot 18 uur en vrijdag van 10 tot 22 uur
Museumplein 10, Amsterdam
www.stedelijk.nl

www.prixderome.nl