Prix de Rome 2017

Rana Hamadeh ontvangt Prix de Rome uit handen van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Foto: Bas Czerwinski Rana Hamadeh ontvangt Prix de Rome uit handen van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Foto: Bas Czerwinski

Beeldend kunstenaar Rana Hamadeh (Beirut/Libanon, 1983) ontving de Prix de Rome Beeldende Kunst 2017 uit handen van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hamadeh won de onderscheiding voor een nieuwe akte van haar operaproject The Ten Murders of Josephine. 

De internationale jury heeft unaniem gekozen voor Rana Hamadeh, een kunstenaar die een eigen taal creëert, de geschiedenis ontleedt, herordent en een stem geeft. Het thema dat aan de basis ligt van haar operaproject is urgent: de noodzaak om ons bewust te worden van de ontbrekende stem in getuigenissen en van de manier waarop het uitwissen van stemmen de blik op ons verleden bepaalt. In een overrompelende, kakofonische installatie sleept zij het publiek mee in een indringend epos vol intense ervaringen. Bij haar keuze let de jury op onder meer ontwikkeling en zeggingskracht van het werk en hoe het zich op internationaal niveau verhoudt.

Rana Hamadeh woont en werkt sinds 2006 in Rotterdam. Ze studeerde onder andere aan de Dutch Art Institute/ArtEZ in Enschede en had onder meer solotentoonstellingen bij The Institute of Modern Art in Brisbane, The Showroom in Londen en Western Front in Vancouver. Waar zij in eerder werk opereerde als een wetenschapper, historicus of activist die in lezingen en performances verslag deed van haar onderzoek, kiest ze in haar nieuwe operaproject overtuigend voor de positie van beeldend kunstenaar. En door zich op deze – zelfs poëtische – wijze tot haar publiek te richten, heeft zij een indringende presentatie neergezet waarin de bezoeker overweldigd wordt door geluid, techniek en tekst in een theatrale setting die aansluit bij de onderwerpen die zij aansnijdt. Een eerste aanzet van het operaproject in de vorm van een interactief ‘geluidskampement’ is tot eind dit jaar te zien bij Witte de With Center for Contempory Art in Rotterdam. Voor de Prix de Rome 2017 ontwikkelde Hamadeh een akte uit deze opera die in zijn geheel wordt opgevoerd op 14 en 15 december in Theater Rotterdam.

Behalve Hamadeh waren voor de Prix de Rome genomineerd Melanie Bonajo, Saskia Noor van Imhoff en Katarina Zdjelar. De vier finalisten zijn beoordeeld op basis van nieuw werk dat tot stand kwam tijdens een werkperiode van vijf maanden en dat wordt tentoongesteld in de Kunsthal Rotterdam. De jury is onder de indruk van hetgeen zij tijdens de werkperiode hebben gerealiseerd en hoe zij hun werk uit de omgeving van de studio hebben gehaald en in verschillende werkvormen en samenwerkingen tot stand brachten. De ambities en de kwaliteit van de werken die zij voor de Prix de Rome maakten zijn zeer hoog. Gezamenlijk openen de finalisten vier verschillende deuren naar vier verschillende artistieke praktijken en vier verschillende werelden. Allen creëren ze hun eigen condities om hun werk te maken.

Het werk van Melanie Bonajo valt op door de aanstekelijke wijze waarop het communiceert. De jury waardeert de openheid van haar werk en de manier waarop zij ons meevoert in haar visie op de wereld en de bedreiging van kwetsbare groepen.

Het werk van Saskia Noor van Imhoff is gelaagd en de intuïtieve aanpak waarmee zij de objecten presenteert, daagt het publiek uit na te denken over de plek waar men zich bevindt. Interessant is dat Van Imhoff de Prix de Rome gebruikt heeft als kans om een nieuwe stap in haar werk te zetten en zich verder te ontwikkelen.

Ook Katarina Zdjelar maakte voor de Prix de Rome werk waarmee zij een nieuwe weg betreedt. Voor het eerst voegde ze ruimtelijke interventies toe in haar werk door het aanbrengen van houtsnedes in de vloer. De jury heeft waardering voor de intimiteit en de concentratie die Zdjelar in haar filminstallatie oproept.

Klik hier voor het juryrapport.

Prix de Rome
De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de veertig jaar. Het doel van de prijs is getalenteerde beeldend kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Het fonds werkt voor de Prix de Rome 2017 samen met de Kunsthal Rotterdam (tentoonstelling) en uitgeverij nai010 (publicatie).

Jury
De jury, onder voorzitterschap van Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds), bestaat uit: Ferran Barenblit (directeur MACBA, Barcelona), Mariette Dölle (directeur Museum Kranenburgh, Bergen), Folkert de Jong (beeldend kunstenaar), Petra Noordkamp (beeldend kunstenaar) en Francesco Stocchi (curator Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam).

Tentoonstelling
De eindpresentatie van de winnaar en genomineerden is tot en met 25 februari 2018 te zien in de Kunsthal Rotterdam, Westzeedijk 341 in Rotterdam. Donna van Milligen Bielke, winnaar van de Prix de Rome Architectuur 2014, maakte het ruimtelijk ontwerp van de tentoonstelling. Voor elke kunstenaar tekende zij een eigen ruimte, die te betreden is vanaf een centraal plein. De wand die de verschillende ruimtes omsluit is een afspiegeling van de veelvormige Romeinse publieke ruimtes, geïnspireerd door haar verblijf en werkperiode bij de American Academy in Rome.

Publicatie
Ter gelegenheid van de Prix de Rome 2017 is een publicatie verschenen over het werk van de genomineerden. Naast het juryrapport bevat de publicatie teksten van Maria Barnas, Julia Mullié en Laurens Otto, en is uitgegeven door nai010 uitgevers in samenwerking met het Mondriaan Fonds.

Kijk hier voor beeldmateriaal, het juryrapport en de speeches van minister Van Engelshoven en Birgit Donker.