Prospects & Concepts 2014

Prospects & Concepts 2014, foto Mark Niedermann

De tweede editie van de tentoonstelling Prospects & Concepts waar het Mondriaan Fonds jong talent presenteerde, was van 6 t/m 9 februari 2014 te zien in de Van Nellefabriek in Rotterdam. De tentoonstelling trok 13.500 bezoekers.

Op de tentoonstelling was werk te zien van de beeldend kunstenaars die in 2012 een financiële bijdrage ontvingen van het Mondriaan Fonds om een start te maken met hun carrière. In 2012 kregen 92 kunstenaars een zogenoemde Werkbijdrage Jong Talent. Zij zijn allemaal uitgenodigd om aan deze tentoonstelling deel te nemen. Er was werk te zien uit alle disciplines – van schilderkunst tot installaties, van fotografie tot performances – en van nog onbekend talent tot kunstenaars die al veelbesproken projecten op hun naam hebben staan.

Het Mondriaan Fonds heeft voor deze editie kunsthistoricus Mirjam Westen uitgenodigd de tentoonstelling samen te stellen. Mirjam Westen is conservator hedendaagse kunst bij het Museum voor Moderne Kunst Arnhem. Voor de tentoonstelling selecteerde zij zo veel mogelijk uit werk dat het afgelopen jaar werd gemaakt. Bij de expositie verscheen een publicatie over de deelnemende kunstenaars.

De tentoonstelling was te zien op dezelfde locatie als Art Rotterdam, in het voormalige distributiecentrum van de Van Nellefabriek. Tom Postma Design was verantwoordelijk voor de inrichting.

PROSPECTS_AND_CONCEPTS_055.jpg

Het Mondriaan Fonds organiseert deze tentoonstelling jaarlijks om de zichtbaarheid van beginnende beeldend kunstenaars een extra impuls te geven. Door de nabijheid van Art Rotterdam krijgen kunstprofessionals en verzamelaars maar ook een brede groep geïnteresseerden de mogelijkheid met het werk van deze beloftevolle kunstenaars kennis te maken. Bovendien is de tentoonstelling een uitgelezen kans om te laten zien wat mede dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds tot stand is gekomen.

Het randprogramma bestond uit performances en rondleidingen door curator Mirjam Westen. Op verschillende momenten gaven deelnemende kunstenaars een toelichting op hun werk