Regio Zuid – Rebecca Nelemans en Guus van Engelshoven

Rebecca Nelemans werkt sinds 2017 als regiomakelaar Zuid voor het Mondriaan Fonds. Vanaf september 2019 is ook Guus van Engelshoven werkzaam als regiomakelaar voor deze regio. Van Engelshoven richt zich op de provincie Limburg en Nelemans zet zich in voor Zeeland en Noord-Brabant. Ze zijn te bereiken via r.nelemans@mondriaanfonds.nl en g.vanengelshoven@mondriaanfonds.nl. Lees hier de biografie van Rebecca Nelemans en hier de biografie van Guus van Engelshoven.

‘Verder kijken dan de volgende heuvel’ – interview met Rebecca Nelemans

Van de Noordzeekust tot aan de grens waar Nederland, België en Duitsland samenkomen in het drielandenpunt: Rebecca Nelemans bestrijkt als regiomakelaar Zuid voor het Mondriaan Fonds de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Zelf woont ze in de middelste. Al meer dan 25 jaar werkt ze als tentoonstellingsmaker, auteur en gespreksleider samen met bestuurders en kunstinstellingen.  Brabant telt diverse kunstacademies, werkplaatsen, grote en kleine musea en kunstinstellingen, verspreid over de provincie. Nelemans is thuis in deze fijnmazige infrastructuur. Wat haar opvalt is een verschuiving van autonome naar toegepaste kunst. Brabant ontwikkelt zich als talent hub voor creative design: industriële vormgeving, beeldcultuur, grafiek en de toepassing van nieuwe media. Dit maakt haar een tikkeltje bezorgd over de ruimte voor autonoom talent om vrijelijk te experimenteren. Juist deze voorhoede stimuleren ziet ze als een missie: ze wil positieve impulsen geven door deze groep onder de aandacht te blijven brengen en de weg te wijzen, ook naar het Mondriaan Fonds. ‘Drempels omlaag halen’, zoals ze zegt.

Introductievideo Rebecca Nelemans

Video: Peter Spit/ Ivy Media

Intussen wordt in het noorden en midden van de provincie Limburg door kunstenaars met enige jaloezie naar de buren in Brabant gekeken. Dat heeft de regiomakelaar kort na haar aantreden al bemerkt op een eerste kennismakingsronde. In het zuiden van Limburg fungeert Maastricht als magneet en centrum voor erfgoed en beeldende kunst. Meer dan de helft van alle Limburgers woont in dit gebied, wat het misschien begrijpelijk maakt, overweegt Nelemans, dat de provincie zich speciaal richt op dit zuidelijke zuiden. Maar met de speurzin die bij haar nieuwe functie past stelt zij zich de vraag: ‘Vallen ergens gaten? Kan ik als regiomakelaar met bestuurders en kunstinstellingen meedenken over het ondervangen daarvan?’

‘Het is niet zo dat ik de wijsheid in pacht heb, laat staan dat ik die zou willen verkondigen’, zegt ze. ‘Maar waar ik wel op hoop is dat ik partijen kan samenbrengen om te bekijken wat we mogelijk kunnen maken.’ Ze citeert privéverzamelaar Jacques Defauwes, die in een interview vertelde: ‘In Limburg kijk je nooit verder dan de volgende heuvel.’ Nelemans wil juist niets liever dan verder kijken. Ze is nieuwsgierig naar Midden- en Noord Limburg. ‘Welke oude en nieuwe initiatieven zijn er op het gebied van erfgoed en kunst, waar kan je als jonge kunstenaar terecht? En hoe kunnen we de Euregio hier versterken? Ook daar ga ik in gesprekken naar op zoek.’ Op haar Facebookpagina roept ze op tot het delen van informatie.

In Zeeland, de andere ‘vleugel’ van haar regio, is ze net wezen uitwaaien. Ze roemt Zeeland als decor en inspiratiebron; het Zeeuwse licht speelt een rol in de kunst; tot in de titel van festival Film by the Sea klinkt het kustlandschap door. Het Zeeuws Museum en de Vleeshal in Middelburg hebben oog voor erfgoed én actualiteit. En Oost-Souburg kent, gelegen in een tuinlandschap, de residentie en presentatieplek ‘Ik’, een particulier initiatief van beeldhouwer Jan van Munster. Particulier initiatief verdient extra aandacht in alle provincies, zegt Nelemans. Ze herinnert aan de regeling Kunstopdrachten van het Mondriaan Fonds. Zowel particuliere als publieke opdrachtgevers kunnen een bijdrage aanvragen voor het laten maken van een nieuw kunstwerk, of het nu gaat om winkeliersverenigingen, ziekenhuizen, musea of boerenbedrijven.  ‘Daar kunnen alle regio’s hun kunstenaars mee stimuleren en zélf hun voordeel mee doen.’

Introductievideo Guus van Engelshoven

Video: Peter Spit/ Ivy Media