Activiteit

Lancering essay Vistas of Modernity Rolando Vázquez: 11 september

Datum

24.09.2021

Tijd

17:00

Taal

Nederlands / English

Postcard - Vistas of modernity

Op 11 september 2021 van 15.00 tot 17.00 uur organiseert het Mondriaan Fonds in samenwerking met Kunstinstituut Melly in Rotterdam een programma rond het essay Vistas of Modernity: decolonial aesthesis and the end of the contemporary van Rolando Vázquez. Het programma verkent de historische context en de huidige vocabulaires van actuele debatten over de inclusiviteit van kunstinstellingen zoals musea en hedendaagse kunstruimtes. Professor Gloria Wekker is de keynote spreker, genodigden zullen reageren op het essay en Nancy Jouwe modereert de bijeenkomst. Binnenkort kondigen we meer sprekers aan en delen we een reserveringslink.

In de aanloop naar de lancering organiseert Kunstinstituut Melly een serie leesgroepen. De tekst zal in drie delen worden gelezen en bediscussieerd door Sasha Huber, Sekai Makoni en Wendelien van Oldenborgh. De leesgroepen zullen online plaatsvinden via Zoom met een onbeperkt aantal deelnemers. Om deel te nemen aan een leesgroep, is inschrijven verplicht. Hiermee ontvangt u dan meteen een PDF met de relevante tekst. Rolando Vázquez zal het laatste half uur van elke sessie bijwonen, en antwoorden en reflecties geven op de interpretaties van de leesgroep. Schijf je via de website van Kunstinstituut Melly in voor de leesgroepen.

Serie leesgroepen en lancering

  • Vrijdag 25 juni 18.00 – 20.00 uur Decoloniality & Modernity met Sasha Huber
  • Vrijdag 30 juli 18.00 – 20.00 uur Coloniality met Sekai Makoni
  • Vrijdag 27 augustus 18.00 – 20.00 uur The Colonial Difference met Wendelien van
  • Oldenborgh
  • Zaterdag 11 september 15.00-17.00 Boekpresentatie: Vistas of Modernity met Prof Gloria Wekker, Nancy Jouwe, Rolando Vázquez e.a.

Vistas of Modernity duikt in de historische contexten en de psychologische conditionering die vormgeven aan de huidige inspanningen om de inclusiviteit van kunstinstellingen en educatieve ruimtes in Nederland en daarbuiten aan te pakken. Door middel van een serie ansichtkaarten of ‘doorkijkjes’ (Vistas) traceert Vázquez de zintuiglijke contouren van ‘colonial difference’, en stelt hij een begrip van ‘positionality’ voor als essentieel voor dekoloniaal werk. Dit, zo legt hij uit, is de basis voor het begrijpen en uitvoeren van een ‘decolonial aesthesis’.

Het essay is geschreven in opdracht van het Mondriaan Fonds als onderdeel van de essayreeks over actuele onderwerpen binnen de beeldende kunst en het cultureel erfgoed. Kunstinstituut Melly organiseert het evenement in dialoog met de lopende inspanningen van haar initiatief tot naamsverandering en het voortdurende proces van institutionele transformatie door middel van collectief leren.