Activiteiten Archief

Deelnemers oriëntatiereis 2022 bekend

Macba, museum in Barcelona, Spanje

Het Mondriaan Fonds organiseert jaarlijks een oriëntatiereis naar buitenlandse regio’s die interessante ontdekkingskansen bieden. Het primaire doel van de reis is een overzicht te geven van de hedendaagse beeldende kunst in het desbetreffende land, de belangrijkste spelers te introduceren en de deelnemers kennis te laten maken met de mogelijkheden van uitwisseling.

De oriëntatiereizen worden sinds 2004 georganiseerd, de afgelopen 2 jaar hebben er geen reizen plaatsgevonden door het coronavirus. Gelukkig kon de reis dit jaar wel doorgaan en zal plaatsvinden 9 tot en met 21 oktober 2022. De deelnemers gaan naar Spanje (Valencia, Barcelona, Madrid) en Portugal (Lissabon, Porto).

Curatoren en beschouwers en beeldend kunstenaars konden zich aanmelden voor de reis. Het Mondriaan Fonds heeft 2 kunstenaars en 4 curatoren en kunstbeschouwers geselecteerd om aan de reis deel te nemen, dit zijn:

  • Alex de Vries (kunstbeschouwer, curator)
  • Carlijn Diesfeldt (curator)
  • David Maroto (kunstenaar)
  • Esther van Rosmalen (curator)
  • Musoke Nalwoga (kunsthistoricus, onderzoeker, curator)
  • Sarah Rose Guitian Nederlof (kunstenaar)

Het programma bestaat uit bezoeken aan musea, presentatie-instellingen/kunstpodia, galeries, artist-in-residence plekken en ontmoetingen met kunstenaars, verzamelaars en lokale sleutelfiguren in de verschillende steden.

De reis wordt in samenwerking met de Danish Arts Agency, de Zwitserse Pro Helvetia en het Belgische Kunstenpunt georganiseerd en er wordt nauw contact met de Nederlandse ambassade in Spanje en Portugal onderhouden.

Wil je de reis volgen? Lees vanaf 10 oktober het blog over de ervaringen van de deelnemers.