Nieuws Archief

Jaarverslag 2021 online

Sophie Steengracht, Root, rise, bloom, fall, wilt, 2020 (detail). Prospects 2021. Foto: Jordi Huisman

Van het digitaal ontleden van dierenmummies in het Allard Pierson tot en met onderzoek naar persoonlijke rituelen door curator Hanne Hagenaars; van kunstopdrachtgeverschap door Radboudumc tot en met corona-ondersteuning voor individuele kunstenaars en curatoren, musea en kunstinstellingen.

Het Mondriaan Fonds ontving in 2021 3.483 aanvragen, waarvan 2.045 werden toegekend voor een bedrag van € 61.687.141. De extra maatregelen in verband met covid-19 hadden meer aanvragen tot gevolg.

2021 was het eerste jaar van de beleidsplanperiode 2021-2024, en stond daarnaast bij het Mondriaan Fonds ook in het teken van de coronacrisis en de coronasteunpakketten. Er waren regelingen voor kunstenaars en curatoren om de coronacrisis te helpen overbruggen, voor kunstpodia, musea, kunsthallen en private collecties om inkomstenverlies op te vangen, maar ook om werkgelegenheid te behouden. In dit jaarverslag maken we zichtbaar welke gevolgen dit had voor het budget en de capaciteit van het fonds.

De resultaten van de bijdragen van het Mondriaan Fonds komen in dit jaarverslag natuurlijk ook uitgebreid aan bod. Van aankopen die de Collectie Nederland verrijken tot programma’s en projecten gericht op innovatie, betrokkenheid en nieuw publieksbereik. Van bijdragen voor kunstenaars en curatoren om zich verder te kunnen ontwikkelen tot vouchers voor (internationale) netwerkverbreding. Activiteiten zoals de jaarlijkse starterstentoonstelling Prospects tijdens Art Rotterdam; de Prix de Rome Beeldende Kunst met het werk van Mercedes Azpilicueta, Silvia Martes, Coralie Vogelaar en winnaar Alexis Blake; de erfgoedtalentprijzen waarmee nieuwe ideeën binnen de erfgoedsector verder worden gestimuleerd én de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië vind je er ook in terug.

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Caroline Soons (met verlof)