54 kunstenaars als zichzelf

Overzicht van deelnemers Prospects & Concepts 2016 Overzicht van deelnemers Prospects & Concepts 2016

De witte verf op de wanden droogde iets minder snel dan gepland, maar verder verloopt alles volgens schema. De opbouw van Prospects & Concepts, de jaarlijkse startersexpositie in de Rotterdamse Van Nellefabriek, is in volle gang. De eerste werken hangen al, zoals het grote fototapijt van Ola Lanko, de blikvanger bij binnenkomst. Intussen is Thijs Jansen met een meetlint in de weer om te zorgen dat zijn vier schilderijen precies op ieder 3 meter afstand van elkaar hangen. Dat zijn kleine werk zo contrasteert met de hoge wanden vindt hij geweldig.

Opbouw Prospects & Concepts 2016, werk van Thijs Jansen             Opbouw Prospects & Concepts 2016

Voor de vierde keer organiseert het Mondriaan Fonds Prospects & Concepts, met werk van kunstenaars die een Werkbijdrage Jong Talent kregen. Dit keer gaat het om de lichting 2014. Hun wordt een platform geboden bij Art Rotterdam, zodat het publiek in aanraking komt met het werk en de kunstenaars met galeries en verzamelaars.
Curator Noor Mertens had de taak om deze 54 kunstenaars te presenteren, die niets met elkaar te maken hebben behalve dat ze talentvol zijn en aan het begin van hun carrière staan – een carrière die soms al helemaal niet meer zo pril is. Noor Mertens heeft er nadrukkelijk geen geheel van willen maken, want het is onmogelijk alle kunstenaars inhoudelijk aan elkaar te koppelen. Ze noemt Prospects daarom ook liever geen tentoonstelling maar een manifestatie van individuele presentaties, waar iedere kunstenaar in eigen context wordt getoond. Het is een voordeel, vindt ze, dat er geen overkoepelend concept is. Want zo’n concept werkt maar versmallend.

Opbouw werk van Ola Lanko tijdens Prospects & Concepts 2016

Behalve om deze schatkamer van jong talent te tonen aan professionals en publiek grijpt het Mondriaan Fonds Prospects & Concepts aan om te wegen hoe de kunstenaars zich hebben ontwikkeld in het jaar dat zij een Werkbijdra­ge Jong Talent kregen. Commissieleden die hen destijds beoordeelden bekijken hier samen met nieuwe commissieleden hun werk. ‘De toekenning van een WJT en de deelname aan de presentatie zijn belangrijke vormen van erkenning’, concludeerde de commissie vorig jaar. Bovendien: door de (financiële en mentale) ruimte die de werkbijdrage bood, konden deze kunstenaars zich langere tijd op hun werk concentreren en dat had een versnelde ontwikkeling van hun oeuvre tot gevolg, wat zich uitte in kunstwerken in nieuw formaat en in hogere kwaliteit.
Waar dat dan precies toe leidt en hoe een presentatie van 54 kunstenaars als zichzelf eruit ziet, is vanaf donderdag te zien. Ga vooral zelf kijken: van 11 tot en met 14 februari bij Art Rotterdam.