Daar plukt de kijker de vruchten van

Wat afgelopen weekeinde nog een filmzaal was, is deze week omgetoverd in een  expositieruimte. In bioscoop LantarenVenster, om de hoek van Art Rotterdam, toont het Mondriaan Fonds het werk van 35 jonge kunstenaars die in 2011 een werkbijdrage kregen omdat ze talentvol zijn. Het resultaat is een krachtige mix van stijlen, technieken en thema’s. Van de figuratieve schilderijen van Jenny Lindblom tot de installatie Vel van Jochem van Tol. Het is, kortom, een rijke oogst.

Dina Danish, Type Sonata, 2011 foto courtesy: Jean-Baptiste Maitre

Als je de zaal binnengaat, hoor je al snel het hardnekkige getik van twee typemachines. Volg je dat geluid, dan word je gelokt naar een videowerk van Dina Danish. Op het scherm zie je twee handen (haar handen) die in een grappige en beetje ongemakkelijke dans twee typemachines bedienen. De ene machine is Engels, de andere Arabisch, daarom bewegen ze beide in een tegenovergestelde richting tot ze elkaar raken. De afkomst van de typemachines refereert aan Dina Danish’ eigen, Egyptische achtergrond. Het resultaat van het getyp lijkt wel een notenbalk, de titel van haar werk isType Sonate.

Isabelle Wenzel, Figure 1 A2012, 2012 © de kunstenaar

Aan de andere kant van de zaal staan de levensgrote foto’s van Isabelle Wenzel.  Ze heeft zichzelf geportretteerd in allerlei poses, vaak ook al zo ongemakkelijk en humoristisch tegelijkertijd. Met een plooirok omgekeerd aangetrokken over haar benen, zodat ze wel een lampenkap lijkt. En in een ballethouding waardoor ze een beeld is geworden. Ze wil, vertelt ze, op deze manier de rollen van fotograaf en model omdraaien. Het model is bij haar geen passief object maar bepaalt zelf wat ze wil laten zien.

Dankzij de werkbijdrage die ze in 2011 kreeg, heeft Isabelle Wenzel het werk dat ze wilde maken veel sneller gerealiseerd dan ze anders had gekund en bovendien heeft ze haar foto’s veel groter kunnen afdrukken. Dit gaat voor alle kunstenaars weer op allerlei andere manieren op. En daarvan plukken wij als kijker de vruchten.

Birgit Donker

De tentoonstelling was van 6-10 februari te zien in LantarenVenster, Rotterdam.

Lees meer:
Prospects&Concepts – Mondriaan Fonds toont talent