Daar zit muziek in

,,Weet wie je zelf bent, zodat je je kunt verhouden tot anderen.’’ Aan het woord is Marieke van Schijndel, directeur van Museum Catharijneconvent, die vertelt over de ingrediënten die nodig zijn voor vruchtbare samenwerking. Zij kan het weten want samen met het Bijbels Museum werkt ze intensief samen in Feest! Weet wat je viert, een educatief project rond feestdagen, dat landt in verschillende musea in het land. Of zoals zij het zegt ,,een project rond verjaardag als haakje voor kunst met christelijke oorsprong’’.

Feest! Weet wat je viert

,,Kijk goed wat past bij dat andere museum’’, is nog zo’n tip van Van Schijndel. ,,Probeer die ander niet in een mal te passen. De samenwerking moet gedragen worden door die andere instelling. Kun je samen mooiere verhalen vertellen? Dan zit er muziek in.’’ En tot slot: begin klein en groei uit en deel dezelfde doelstelling en het vertrouwen. ,,De ander moet het project net zo graag willen en jou veel gunnen.’’

Van Schijndel deed haar uitspraken gisteren tijdens het Open Huis van het Mondriaan Fonds. Voor de tweede keer gooiden we de deuren nog wijder open dan anders en kon iedereen binnen lopen voor informatie en advies. In december was er een middag voor kunstenaars, nu was het voor musea en andere erfgoedinstellingen, met nadruk op de nieuwe regeling voor samenwerking van musea waarvoor 1 februari de eerste deadline is.

Zoek je partners dichtbij, letterlijk. Dat was de tip van Annelies Koster, hoofd collecties en educatie van Museum Het Valkhof. Haar museum werkt samen met twee Duitse musea in een project rond grote bronzen beelden uit de Romeinse tijd, gevonden op de limes, de Romeinse rijksgrens. Dit jaar is er een expositie in Bonn, volgend jaar in Museum Het Valkhof. De musea werken al sinds 2009 samen in dit project.

Koster ziet de winst van de samenwerking vooral in de expertise-uitwisseling en de mogelijkheid voor onderzoek die ze erbij krijgt van de Duitse musea. Haar aanbeveling voor samenwerken is ook: ,,Zoek partners met een vergelijkbare collectie, die niet te ver van je afligt.’’ Met de Duitse musea werkt Museum Het Valkhof nu aan een publicatie bij de expositie. ,,Niet een dikke pil, zoals de Duitsers vaak doen, maar een echte publieksuitgave.’’ Verder zul je haar over cultuurverschillen niet horen. ,,Voor ons zijn Duitse musea niet zo anders.’’

Tijdens Kosters verhaal kwamen innovatieve technieken voorbij zoals archeometrisch onderzoek en wervelstroommeting. En productietechnieken uit de Romeinse tijd, zoals bronsgieten, die weer een onderdeel van de expositie zullen worden. Van Schijndel praatte de aanwezigen bij over de stand van religie in Nederland: over tien jaar is 70 procent van de katholieke kerken dicht; de gemiddelde leeftijd van een kloosterling is 87,6 jaar.

En dan nog een laatste tip voor samenwerken: schakel het netwerk van beide partijen in. De aanwezigen kunnen er hun voordeel mee doen.