De jurk van Máxima

En waar hebben we het nog over, een week na de met zoveel media-aandacht omgeven inhuldiging van de koning?…

De koningsblauwe jurk van Máxima. En terecht, wat een beauty. Vanaf vandaag is de jurk van ontwerper Jan Taminiau te zien in Paleis Het Loo in Apeldoorn. Net als de symbolen van het koningschap: de kroon, scepter, rijksappel en het Rijkszwaard, maar dat lijkt wel bijzaak. Van De Jurk wordt verwacht dat ze een publiekstrekker zal zijn.

En wat bewijst dit? Juist. Het belang van kunst en cultuur. Hoe schraal zou de inhuldiging zijn geweest zonder De Jurk. Net als de koningsvaart niets zou zijn geweest zonder die andere prachtige jurk van Taminiau of zonder de pas de deux van het Nationaal Ballet; en zoals het optreden van Armin van Buuren speciaal werd door de combinatie met het Koninklijk Concertgebouworkest. Het werd hier maar weer eens bewezen: kunst is het gezicht van Nederland.

Het bewijst ook het belang voor de samenleving om in kunst te investeren. Jan Taminiau kreeg in het begin van zijn carrière geregeld bijdragen voor het ontwikkelen van zijn werk en voor zijn shows in Parijs. Ook in Het Nationaal Ballet en het Concertgebouworkest wordt namens de samenleving geïnvesteerd. En terecht. Want, hoewel niet iedereen een Taminiau draagt, naar dans of klassieke muziek gaat, we profiteren er allemaal van.

Birgit Donker