De kunst van het hopen

Cover publicatie Prospects & Concepts 2015, ontwerp Team Thursday Cover publicatie Prospects & Concepts 2015, ontwerp Team Thursday

‘Een tempel van hoop’. Zo noemde een van de dertienduizend bezoekers vorig jaar de expositie Prospects & Concepts bij Art Rotterdam, waar het werk werd getoond van jonge kunstenaars die een werkbijdrage hadden gekregen van het Mondriaan Fonds.

Ook dit jaar organiseert het Mondriaan Fonds zo’n tempel van hoop. Het werk van de deelnemende kunstenaars loopt uiteen in stijl en disciplines – van een uit spiegelglas opgebouwd werk tot video’s en van MDF sculpturen tot schilderijen. En terwijl sommigen nog echt aan het begin van hun carrière zijn, hebben anderen al veelbesproken projecten op hun naam staan. Maar er is ook een rode draad: het gaat om kunstenaars die een werkbijdrage kregen op basis van hun kwaliteit nu en hun potentie om nog verder te groeien in de toekomst.

spread over Snejanka Mihaylova, uit publicatie Prospects & Concepts 2015publicatie

Voor het Mondriaan Fonds geldt dat talent geen leeftijd kent. Ook kunstenaars die langer dan vier jaar een beroepspraktijk hebben, kunnen aanvragen voor investeringen in hun talent. En de kunstenaar die dit jaar Nederland vertegenwoordigt op de Biënnale van Venetië, herman de vries, is de tachtig ruim gepasseerd. Maar vooral jong talent kan wel een extra podium gebruiken; vandaar dat we jaarlijks deze expositie organiseren in het voormalig distributiecentrum bij de Van Nellefabriek. Tegelijkertijd laat het fonds hiermee aan een breed publiek zien wat investeren in kunst en in talent aan waardevols oplevert. Degenen die ook vorig jaar de expositie bezochten zullen zien dat er aanmerkelijk minder kunstenaars zijn; toen waren er 92 nu 13 – een gevolg van de bezuinigingen en de nieuwe voorwaarde dat kunstenaars ten minste een jaar moeten werken voor ze een werkbijdrage kunnen aanvragen. Dit effect is deels tijdelijk: volgend jaar zullen het er weer meer zijn, ongeveer 55. Voordeel van een kleiner aantal is dat er meer werk per kunstenaar kan worden getoond.

In dezelfde hal bij de Van Nellefabriek staan tijdens Art Rotterdam tafels met tachtig bijzondere Vlaamse en Nederlandse kunstboeken en kunstenaarsboeken; een selectie samengesteld door curatoren Maaike Lauwaert en Luc Derycke. Ze maakten hun keuze op basis van inhoud en vormgeving en keken daarbij ook naar de veelzijdigheid binnen de selectie zelf. Met deze presentatie willen we samen met het Vlaamse Kunstenpunt het publiek zicht geven op de productiviteit van kunstenaars en op de hoge kwaliteit van ontwerpen.

Boekentafel in opbouw voor presentatie tijdens Art Rotterdam 2015, een ontwerp van Hendrik-Jan Hunneman

Aanleiding voor deze boekenexpositie met de naam Tafels is dat dit jaar wordt gevierd dat het Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland twintig jaar geleden werd ondertekend. Later dit jaar zal eenzelfde expositie plaatshebben op Art Brussels. Daarnaast willen we met ‘Tafels’ vieren dat het Mondriaan Fonds weer kan bijdragen aan de productie en verspreiding van bijzondere kunstboeken. De afgelopen twee jaar was het budget hiervoor geschrapt, maar in december liet de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap weten dat ze het belang van bijdragen aan deze publicaties onderkent en binnenkort kan er dan ook weer voor worden aangevraagd.

Zowel in jong talent als in kunstboeken wordt door het ministerie de komende twee jaar extra geïnvesteerd; een mooi resultaat na de bezuiniging twee jaar geleden van eenderde op het budget voor beeldende kunst. Deze extra investeringen geven hoop voor de toekomst. Wij verheugen ons dan ook op nog vele ‘tempels van hoop’.