herman de vries is overal in Venetië

tas 'to be all ways to be'. Foto: Judith Jockel tas 'to be all ways to be'. Foto: Judith Jockel

Zijn werk is te zien in het Nederlands paviljoen op de Biënnale van Venetië, die morgen opengaat voor het publiek. Maar ook in de rest van de stad heeft herman de vries zijn sporen achtergelaten. Het begint al op de muren langs de Canal Grande. Als je goed oplet, zie je er tussen de posters van concerten en allerlei officiële mededelingen posters met zinnen als ‘natura numquam errat’: de natuur vergist zich nooit. Ook op sommige vaporetto’s zie je teksten van herman de vries. En in de buurt van de Biënnale zelf zie je steeds meer mensen die tassen dragen met aan de ene kant ‘to be all’ en aan de andere ‘ways to be’. De tassen zijn zo geliefd, dat als je er mee rondloopt grote kans loopt te worden aangesproken waar je toch die tas kunt kopen.

in Venetië: affiches 'to be all ways to be' in de stad

Dit is zoals de curatoren Colin Huizing en Cees de Boer het hadden beschreven toen ze midden vorig jaar hun plannen met herman de vries presenteerden voor de jury die de selectie maakte voor de Nederlandse inzending naar de Biënnale. Dat het werk van de vries zich uitbreidt door de stad. Of zoals hij het zelf zegt: ,,Ik ga graag door de muur van het museum heen om iets werkelijk te betrekken; het is altijd mooi om over grenzen te gaan.”

v.l.n.r. Colin Huizing, herman de vries, Cees de Boer

Dat geldt zeker voor het verlaten pesteiland Lazzaretto Vecchio, waar hij ook werk achterliet. Plaquettes met teksten als ‘death was here’ of ‘natura mater’. Je vindt ze er verstopt tussen het gras. Of je vindt ze niet, maar dat vindt herman de vries ook niet erg want dan heb je tenminste naar de natuur gekeken. ,,Dat is mijn functie.”

'natura mater' op Lazzaretto Vecchio

In de drukte van de Biënnale is zijn werk in het paviljoen en op het eiland een rustpunt. Mensen blijven er tijdens de previewdagen dan ook lang kijken. In wat hij zelf omschrijft als ,,mijn eigen groepsexpositie” laat hij zien dat niets hetzelfde is, geen boomblaadje, alg of steen. Alles in de natuur is uniek. Dat geldt zeker voor herman de vries. Als hij wordt gecomplimenteerd hoe het paviljoen is uitgepakt zegt hij glimmend: ,,Oh, dan ben ik dus een goede representant van Nederland.”

herman de vries. Foto: Judith Jockel

Voor meer informatie over de Biënnale van Venetië klik hier.