Het poëtische moment van herman de vries

herman de vries door Barbara Makkinga (still Hollandse Meesters) herman de vries, rosa damascena, Stedelijk Museum Schiedam

De geur van rozenknoppen vult de begane grond van het Stedelijk Museum Schiedam en lokt je naar boven. Daar ligt het werk van herman de vries, rosa damascena, bestaand uit duizenden rozen. Daar zie je wat je ruikt. De reuk, vindt de kunstenaar, is een verwaarloosd zintuig. Aan de muur hangen zijn aarduitwrijvingen en asuitwrijvingen. Nooit geweten dat aarde, laat staan as, zo veel verschillende kleuren kan hebben. Van mosterdgeel tot bijna onzichtbaar wit.

,,Mijn poëzie is de wereld,” zegt herman de vries in het filmportret van Barbara Makkinga in de serie Hollandse Meesters. Hij voegt er niets aan toe. ,,Ik ga uit van dingen uit de werkelijkheid, ik wil ze hebben zoals ze zijn.” Maar hij ziet ze wel precies op het juiste moment. Het poëtische moment, noemt hij dat. En dat laat hij gelukkig ook aan ons zien.

herman de vries door Barbara Makkinga (still Hollandse Meesters)

In het Stedelijk Museum Schiedam opende zaterdag de overzichtsexpositie herman de vries. all. Aangevuld met nieuw werk in de Ketelfactory, ook in Schiedam. De expositie laat de consequente lijn zien in het werk van herman de vries. Tegelijkertijd is ze een belofte van wat herman de vries volgend jaar zal presenteren in het Nederlands paviljoen op de Biënnale van Venetië. Ook daar zullen tachtig kilo rozenknoppen te zien zijn en liefst 84 asuitwrijvingen. En nieuw werk, dat hij gaat maken in de Venetiaanse lagune op overwoekerde eilanden.

Dat er komende maand een expositie opent in het Guggenheim over de Zero-groep, waar ook werk van hem hangt, is voor hem geen reden om naar New York af te reizen. Veel liever is hij dan aan het werk, in de lagune – een wens die hij al veel langer koestert, vertelde hij zaterdag tijdens de opening.

Zet nu vast in je agenda: to be all ways to be, vanaf 9 mei 2015 in de Giardini in Venetie. Maar nu eerst naar Schiedam.