Kalverliefde

Soms heb je dat; je bent ergens druk mee, ook in je gedachten, en plots duikt het onderwerp van je gedachten overal op. Ben je zwanger, dan lijkt het wel of er een zwangerschapsepidemie is uitgebroken; overal bolle buiken. Of als je naar de tandarts moet, zie je opeens overal reclames waarin witgejaste tandartsen tandpasta aanbevelen.

Iets soortgelijks had ik onlangs in Warschau waar ik het museum bezocht met de prachtige naam Zacheta, wat aanmoediging betekent. Wekenlang al houden we ons op het fonds bezig met de voorbereiding van de Prix de Rome, de prijs voor jonge talentvolle kunstenaars, en dan sta je in een Pools museum waar ze net op dit moment ook met zo’n prijs bezig zijn. Views is daar de naam van de prijs en van de gelijknamige expositie met werk van vijf jonge kunstenaars. Toeval of niet, ook de winnaar van Views krijgt behalve eeuwige roem en een geldbedrag een Italiaanse reis, in hun geval naar Florence. Nog zo toevallig, de jury van Views kwam bijeen in precies dezelfde week als die van de Prix.

Verschil is dat zij de winnaar al bekend hebben gemaakt. De vier laureaten van de Prix de Rome moeten nog wachten tot 5 november als in bijzijn van koningin Maxima de prijs wordt toegekend. Maar om het geduld van het publiek niet te lang op de proef te stellen, is nu al in de Appel arts centre de expositie van hun werk te zien. Christian Friedrich, Ola Vasiljeva, Remco Torenbosch en Falke Pisano maakten dit werk in de afgelopen maanden. Ze verkenden nieuwe paden en grenzen en het resultaat doet je verlangen naar meer. Ga maar kijken.

kinderen van de IMC weekendschool krijgen een rondleiding door de Appel arts centre

Een bijzondere jury maakte inmiddels wel al haar voorkeur bekend: de kinderen van de IMC weekendschool. Deze tien- tot dertienjarigen kozen voor het geluidskunst werk van Christian Friedrich, onder andere omdat het spannend is en, verrassend argument, om de goede akoestiek. Ze hadden er bij de friet met appelmoes lang over gediscussieerd wie de winnaar moest worden; het was vier tegen twee en die twee bleven maar argumenten voor hun eigen kandidaat aandragen. Totdat iemand had gezegd: koppen dicht, het wordt Christian.

Hoe belangrijk, dat kinderen kijken naar kunst en erover discussiëren. Als je er zo jong mee begint, kan de liefde niet overgaan.