Lenen voor de goede zaak

Hadassah Emmerich, Cold Shoulder Series, 2016, inkt, oliekrijt, olieverf en block-print op linnen, vijfluik waarvan elk werk 270 x 190cm. Foto: Studio Johan Nieuwenhuize Hadassah Emmerich, Cold Shoulder Series, 2016, inkt, oliekrijt, olieverf en block-print op linnen, vijfluik waarvan elk werk 270 x 190cm. Foto: Studio Johan Nieuwenhuize

The Cold Shoulder Series heet het werk van Hadassah Emmerich. Het is een imposant vijfluik, een ‘XXL werk’ van negen bij drie meter, geïnspireerd op een scène uit Couperus’ De Stille Kracht. Het idee voor dit werk deed Hadassah Emmerich op tijdens haar gastatelier bij het Instituto Buena Bista op Curacao in 2014. Het ontwerp van een verpakking voor haarverf die alomtegenwoordig was op de bazaar van Otrobanda vormde uiteindelijk het uitgangspunt voor deze serie.
Het werk kwam tot stand met een bijdrage van het Mondriaan Fonds en een lening via Fonds Kwadraat (voorheen Materiaalfonds). Een lening waar de kunstenaar (of vormgever) geen rente voor hoeft te betalen. Het werk van Emmerich was in februari te zien op Intersections (Trendbeheer) op Art Rotterdam en werd er verkocht en toegevoegd aan de Caldic Collectie van Museum Voorlinden. De lening is inmiddels afbetaald.

Fonds Kwadraat      Werk studenten IBB o.l.v. Hadassah Emmerich, buitenzijde Esmeralda Gallery
Het is een van de vele voorbeelden van kunstenaars die via een lening bij Fonds Kwadraat een impuls hebben gegeven aan hun beroepspraktijk. Dit jaar is via Fonds Kwadraat al aan meer dan negentig kunstenaars en vormgevers een rentevrije lening toegekend. Het mooie is dat het een ‘revolving fund’ is; het geld komt weer terug bij het fonds dat al sinds 1972 bestaat.
Sinds vorig jaar zijn de mogelijkheden waarvoor je een lening kunt aanvragen bij Fonds Kwadraat verruimd en dat zie je terug in de aanvragen. Veel kunstenaars vragen aan voor de aanschaf van nieuwe apparatuur. Mischa de Ridder eerder dit jaar bijvoorbeeld voor een nieuwe camera en toebehoren.
Ook is het mogelijk een lening te ontvangen voor het bedrag dat het Mondriaan Fonds niet als voorschot uitbetaalt; 10 procent van de bijdragen van het fonds wordt immers pas toegekend als we het eindverslag hebben ontvangen en goedgekeurd. Kunstenaars die een bijdrage van het fonds hebben ontvangen kunnen binnen twaalf maanden zonder kwalitatieve toetsing van de commissie bij Fonds Kwadraat een lening afsluiten. Dat is een versnelde procedure ten opzichte van anderen die geen bijdrage van het fonds hebben ontvangen.

Thomas Manneke (fotoboek Amsterdam #74)         Thomas Manneke (fotoboek Amsterdam #12)

Er zijn verschillende kunstenaars die een bijdrage van het Mondriaan Fonds combineren met een lening bij Fonds Kwadraat voor hetzelfde project. Behalve Hadassah Emmerich is Thomas Manneke daar een mooi voorbeeld van. Als Amsterdammer wil hij de stad voor dit project anders benaderen; het voor de hand liggende vermijden en het onbekende laten zien, op zoek gaan naar beelden die typerend zijn voor de stad, maar die niet aan de oppervlakte liggen. De aanvraag bij het fonds heeft betrekking op een werkperiode waarin de foto’s zijn gemaakt. De productie van het fotoboek Amsterdam is tot stand gekomen met een lening van Fonds Kwadraat.

Haddassah Emmerich heeft inmiddels een nieuwe aanvraag gedaan bij Fonds Kwadraat voor een bijdrage aan Contre Jour, een grootschalige tentoonstelling in The White House Gallery; een galerie in Lovenjoel, bij Leuven. Voor dit project heeft ze ook een bijdrage ontvangen. Emmerich zal de gehele tentoonstellingsruimte vullen en een plan ontwikkelen om de verschillende aspecten van haar praktijk te laten zien – van grootschalige monumentale werken tot intiem introspectieve werken. Deze aanvraag richt zich op de realisatie van de reeks monumentale werken.

Zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen. Die zijn bijvoorbeeld te zien op filmpjes op Youtube en op de website van Fonds Kwadraat. Kijk bijvoorbeeld naar het filmpje over het project Africa Junctions waarvoor Lard Buurman een publicatiesubsdie heeft ontvangen. Of Pieter Paul Pothoven naar aanleiding van het project dat voortkwam uit zijn verblijf in het gastatelier in het Pompgemaal Den Helder.