Makelaars in kunstig goed

Mondriaan Fonds op locatie bij Academie Minerva. Fotograaf: Sander van der Bij Mondriaan Fonds op locatie bij Academie Minerva. Fotograaf: Sander van der Bij

Het Mondriaan Fonds trok het land in dit voorjaar. We gingen naar Heerlen, Groningen en Enschede om toelichting te geven op de mogelijkheden die het fonds biedt en om te horen wat er zoal speelt. Het waren druk bezochte bijeenkomsten met zeer betrokken (potentiële) aanvragers.

De vragen die we kregen varieerden tot heel praktisch: hoe gedetailleerd zijn de aanwijzingen die jullie kunnen geven bij het invullen van een aanvraag? Tot meer filosofisch: hoe kunnen we helpen zorgen dat de waarde van kunst meer wordt beseft in de samenleving?

Mondriaan Fonds op locatie bij Academie Minerva. Fotograaf: Sander van der Bij

Mooi was bijvoorbeeld om tijdens de bijeenkomst in Groningen te zien hoe een relatief nieuwe mogelijkheid als de Bijdrage Samenwerking Musea had geholpen bij het in gang zetten van de bouw van een gemeenschappelijk collectiedepot in Leeuwarden. Hoewel de bijdrage in verhouding bescheiden was, hebben juist het geld en de steun van buiten ervoor gezorgd dat het gemeenschappelijke én energieneutrale depot er kwam. In Heerlen gaven Sander van Daal, projectleider religieus erfgoed Limburg, en kunstenaar Sanne Vaassen een welgemeend advies aan potentiële aanvragers: ‘’Gewoon doen!’’

Intussen stroomden de aanvragen voor regiomakelaars binnen bij het Mondriaan Fonds. Met deze nieuwe functie op verschillende plekken in het land willen we extra oren en ogen buiten de Randstad inschakelen om het fonds continu op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen én, omgekeerd, om ter plekke informatie te bieden over het fonds.

Uit al die sollicitaties hebben we een keuze gemaakt voor een makelaar Noord-Nederland, Oost/Midden-Nederland en Zuid-Nederland. Het zijn Rebecca Nelemans (Zuiden), Andrea Möller (Noorden) en Erna aan de Stegge en Marlies Leupen voor Oost/Midden-Nederland (zie ook het nieuwsbericht over de bekendmaking van de regiomakelaars). Zij gaan per 1 september aan de slag. Over de functie van regiomakelaar zegt Rebecca Nelemans treffend: “Ik open graag de ogen van anderen, noem het zendingsdrang als je wilt.” En Andrea Möller: “Graag zet ik mijn kennis en contacten in voor het Mondriaan Fonds. Ik zie veel kansen en mogelijkheden om de regionale en landelijke belangen te versterken door meer samenwerking mogelijk te maken.” De twee makelaars Nederland-Midden ten slotte formuleren hun nieuwe functie als volgt: Belangrijk uitgangspunt voor deze functie: je moet elkaar kennen om er iets van te maken.”

We hopen dat het werk van deze makelaars leidt tot nog betere en verrassende aanvragen en tot een permanente informatiestroom over bijzondere ontwikkelingen. Zodat een extra impuls wordt gegeven aan de kwaliteit van kunst en erfgoed in heel Nederland. En daar hebben we allemaal wat aan.

Heb je een vraag of informatie voor de makelaars? Ze zijn vanaf 1 september te bereiken.