Meesterlijke portretten

Remy Jungerman, still uit filmportret Hollandse Meesters, © Interakt Remy Jungerman, still uit filmportret Hollandse Meesters, © Interakt

We wilden aanvankelijk stoppen bij honderd, een mooi rond getal, maar gelukkig hebben we dat niet gedaan. Vandaag worden aan de serie van honderd Hollandse Meesters in de 21e eeuw nog eens vier toegevoegd. En dat blijven we de komende jaren doen; telkens nog een aanvulling. Want er komen immers telkens nieuwe meesters bij en zo houden we het overzicht levend.

Het is alweer zeven jaar geleden sinds de eerste twintig portretten in deze reeks het licht zagen. Een prachtig initiatief van René Mendel en Michiel van Nieuwkerk, dat intussen is uitgegroeid tot een dynamisch project. De praktijk van beeldend kunstenaars komt er in alle veelzijdigheid in naar voren, voor nu en voor de toekomst. En het mooie is dat de werkwijze, de ideeënwereld en de persoon van de kunstenaar telkens geportretteerd  worden door een filmmaker die zelf al even gerenommeerd is, waardoor je zelfs kunt spreken van dubbelportretten.

Soms realiseren we ons in Nederland te weinig hoeveel goede kunstenaars we in huis hebben. Deze serie brengt nou precies dat voor het voetlicht.

Tirzo Martha, still uit filmportret Hollandse Meesters, © Interakt

Tirzo Martha, still uit filmportret Hollandse Meesters, © Interakt

Tirzo Martha is één van de kunstenaars die nu werd geportretteerd. En wel door Tessa Boerman. Mij viel op hoe liefdevol zij Martha in beeld brengt, met zijn een gebogen gestalte, terwijl hij werkt aan zijn Venus van Curaçao. Hij zegt over zijn sculptuur: ‘Die valse haren en nagels – daar zie ik schoonheid in.” Nu ben ik vast en zeker een tikkeltje bevooroordeeld, omdat ik net als Tirzo Martha yu di korsou ben, geboren op Curaçao, maar ik vind het echt een prachtig beeld én een prachtig filmportret.

Tirzo Martha, still uit filmportret Hollandse Meesters, © Interakt

Tirzo Martha, still uit filmportret Hollandse Meesters, © Interakt

Of neem het portret van Remy Jungerman, volgend jaar te zien op de Biënnale van Venetië en nu al gefilmd door Michiel van Nieuwkerk, die zo prachtig aangeeft hoe er emoties in zijn werk schuilen, dat er mislukkingen zijn en rare dagen, maar dat er desalniettemin altijd een eindproduct komt dat ertoe doet. Remy Jungerman spreekt over winti, een traditionele Afro-Surinaamse religie en de term voor bovennatuurlijke wezens. Hij zegt: “Ik hoop dat het een positieve spirit is die verbinding legt met de bron.”

Het Mediafonds, dat helaas niet meer bestaat, én het Mondriaan Fonds financierden dit ambitieuze project, samen met de regionale omroepen. We zijn blij dat Dioraphte nu als nieuwe partner bijdraagt aan de huidige serie films. De serie Hollandse Meesters is een van de manieren waarop het Mondriaan Fonds bijdraagt aan bewezen talent; die groep kunstenaars die al een tijdje geleden uit de startblokken kwam en die af en toe een extra bijdrage nodig heeft. Bijvoorbeeld in de vorm van zichtbaarheid. Belangrijk in de ogen van het Mondriaan Fonds is dat deze portretten op een inspirerende manier kunstenaars onder de aandacht van publiek brengen. De films worden via allerlei kanalen verspreid, via televisie, via musea, scholen, hotellobby’s, festivals en niet te vergeten ook via de Hollandse Meesters-website waar ze straks alle 104 online staan. Op deze manier betrekken ze een grote groep mensen bij wat kunst te bieden heeft.

Zichtbaarheid van kunst en kunstenaars, daar begint het immers mee.

Remy Jungerman, still uit filmportret Hollandse Meesters, © Interakt

Remy Jungerman, still uit filmportret Hollandse Meesters, © Interakt