Minder stressen: meer exposities

Stoppen met roken en minder stressen. Je leest van alles over goede voornemens en hoe je ze dit jaar wel kunt volhouden. Met geheimtips als: vraag je niet alleen af wat, maar vooral waarom je het wil doen. In de top vijf staan ook nog afvallen, zuiniger leven en beter voor mezelf opkomen.
Volgens mij hebben Nederlanders nog een goed voornemen voor 2014: meer musea en andere exposities bezoeken. Of eigenlijk moet ik zeggen ‘nog meer’ want vorig jaar was alweer een topjaar voor musea. En dat voornemen is gemakkelijk vol te houden, want de beloning krijg je onmiddellijk.
Neem Rotterdam afgelopen zaterdag. Drommen mensen op de Coolsingel voor de expositie Da Vinci – the genius. In het voormalig hoofdpostkantoor zijn reproducties te zien van werk van de kunstenaar/uitvinder en zeventig nagebouwde uitvindingen. Op de site legt de organisatie uit dat de wachtrij ontstaat zodra de maximumcapaciteit is overschreden. ,,We doen ons best om iedereen zo snel mogelijk binnen te laten.” De openingstijden waren tijdelijk verlengd tot half acht ’s avonds.
Even verderop grote drukte in het Fotomuseum, op de expositie WIT. Met fotografie als leidraad en wit als uitgangspunt heeft curator Anne van der Zwaag een rondgang gemaakt langs de manieren waarop deze kleur in rol speelt in kunst en vormgeving. Van een monochroom reliëf dat zo typerend is voor Jan Schoonhoven tot de serie White Shirt van  het fotografieduo  Scheltens & Abbenes, dat witte overhemden vouwt totdat ze uiteindelijk onherkenbaar abstract zijn. Het was het laatste weekend van WIT, maar in september volgt ZWART.

Pal er naast is Museum Rotterdam neergestreken met de tentoonstelling Echte Rotterdammers, wie denken we wel dat we zijn. Wegens bezuinigingen verliet het museum vorig jaar het Schielandhuis, nu zit het voorlopig in Las Palmas, waar het publiek het weer weet te vinden. Je loopt er door thema’s als echte Rotterdammers zijn jong, wonen in een bouwput en hoor je van verre. Boude uitspraken, die geïllustreerd worden door stukken uit de collectie van het museum. Van een heiblok uit 1705, gegoten uit brons, tot de gouden tanden van hiphopper Blink, met inscriptie RR voor Roffa (Rotterdam). De inrichting is van theatervormgever Thomas Rupert, die onder andere werkt voor het Ro Theater. Het Ro geeft er ook voorstellingen, in de expositieruimte, op basis van verhalen van echte Rotterdammers.
En dan heb ik niet gehad over Kokoschka in het Boijmans, Sets for Erwin Olaf & Bekleidung in het Nieuwe Instituut, The temptation of AA Bronson die zijn laatste weekend beleefde in Witte de With of al die andere musea en presentatie-instellingen in de rest van Nederland met al hun bezoek. Trouwens, ook zo goed als je een tentoonstelling bezoekt: Je kunt er niet roken en in principe valt er ook niet te stressen.

Video fragment uit 'Nummer acht: Everything is going to be alright' van Guido van der Werve, 2007, 10'10''

Het Mondriaan Fonds doet niet alleen met Nieuwjaar aan een goed voornemen, maar iedere dag. En dat is dat we ons met verve willen inzetten voor de productie en presentatie van beeldende kunst en cultureel erfgoed, daar waar de markt dit niet doet. Dat betekent bijvoorbeeld investeren in een expositie als Echte Rotterdammers of in een Werkbijdrage Bewezen Talent voor Guido van der Werve, wiens Nummer Acht- Everything is going to be alright te zien was op de expositie WIT en nu nog te zien is op de afscheidsexpositie van Karel Schampers in De Hallen, Haarlem.

Kortom: op naar een mooi jaar rijk aan kunst en erfgoed!