Rietveld bij Mondriaan

RAAAF, Breaking Habits, 2017. Foto: Johannes Schwartz. RAAAF, Breaking Habits, 2017. Foto: Johannes Schwartz.

De hal van het Mondriaan Fonds is de afgelopen weken getransformeerd van een reguliere ruimte met tafel en stoelen tot een filosofisch wereldbeeld. Een filosofisch wereldbeeld dat bestaat uit een installatie waarin je ondersteund kunt hangen, staan, leunen, liggen – alles behalve zitten. Het is een landschap van mogelijkheden.

RAAAF, Breaking Habits, 2017. Foto: Johannes Schwartz.

‘Breaking Habits’ is de titel van het kunstwerk dat is ontworpen door RAAAF (Rietveld Architecture-Art-Affordances), de multidisciplinaire studio van de broers Ronald en Erik Rietveld (www.raaaf.nl). Het is onderdeel van het project ‘The End of Sitting’ waar ze al enkele jaren aan werken samen met kunstenaar Barbara Visser en dat vertrok vanuit de gedachte dat we veel te veel zitten (ongezond!) en dan ook nog eens in vaak eenzelfde houding.

RAAAF, The End of Sitting, 2014. Foto: Jan Kempenaers

Ze ontwikkelden een installatie waarin je liggend kunt overleggen of hangen achter je computer of leunen tijdens een gesprek. Het is telkens maar tijdelijk comfortabel, zodat je niet statisch gaat staan maar steeds van plek wisselt. In de praktijk gebruiken we als fondsmedewerkers de ruimte al voor ‘bila’s’ of andere korte overlegjes. En als plek waar bezoek tijdens het wachten ondersteund staan en hangen kan ervaren, in plaats van zitten.

We willen de ruimte ook openstellen voor mensen van buiten het fonds die even een plek nodig hebben om te werken – alleen of met een of twee anderen. Zij kunnen telefonisch een afspraak maken. Op die manier wil het fonds zijn positie als ‘relatiemakelaar’ verder in de praktijk brengen en de mogelijkheden bieden dat partijen elkaar ontmoeten; bijvoorbeeld een opdrachtgever en een kunstenaar of twee musea die duurzaam willen samenwerken.
RAAAF, Breaking Habits, 2017. Foto: Johannes Schwartz.

De installatie is een aanwinst voor het fonds én we dragen zo bij aan de verdere ontwikkeling van het project ‘The End of Sitting’, dat nu voor het eerst in een huiskamerachtige ruimte is toegepast. De ruimtes waarvoor RAAAF eerder ontwierp waren veel groter. Om het huiskamereffect te onderstrepen hebben ze versterkt tapijt gebruikt, dat is uitgerold en opgespannen met staalkabels. Zo verkennen de broers hoe woonkamers er in 2025 zouden kunnen uitzien.

De installatie ‘Breaking Habits’ is, kortom, niets minder dan een gematerialiseerd denkbeeld voor een toekomstige wereld zonder stoelen.