Samen Sterk

Van het zwarte vierkant van Kazimir Malevich in het Stedelijk Museum Amsterdam tot het schilderij Wannabe On van David Bade in Museum Jan Cunen. Als je er meer over wilt weten, kun je voor een enthousiasmerend filmpje terecht op de site ARTtube. Zeven musea en een festival doen mee aan deze website vol video’s over kunst en vormgeving.

ARTtube

ARTtube is het soort samenwerking dat wij als Mondriaan Fonds graag mede mogelijk maken. Omdat het op een innovatieve manier de zichtbaarheid vergroot van de deelnemende musea. En omdat het een duurzame vorm van samenwerking is, waarmee ook andere musea hun voordeel kunnen doen.

Om deze vormen van duurzame samenwerking verder te stimuleren, is er een nieuwe mogelijkheid voor aanvragen bijgekomen, op initiatief van minister Bussemaker die er extra geld voor uittrekt.

Zes keer per jaar kunnen musea voor deze regeling Samenwerking Musea bij ons met hun plannen komen, mits deze gezamenlijk zijn. Ook kan worden aangevraagd voor het opstellen van haalbaarheidsstudies, bijvoorbeeld voor onderzoek naar best practices of naar verregaande vormen van samenwerking tussen musea onderling of tussen musea en andere maatschappelijke partners.

Nederlands- Duits onderzoeksteam doet metingen aan de bronzen kop van Trajanus
Museum Het Valkhof: Nederlands- Duits onderzoeksteam doet metingen aan de bronzen kop van Trajanus

Het mag bij de aanvragen ook gaan om internationale samenwerking. Zoals Museum Het Valkhof dat samen met collegamusea in Bonn en Aalen een plan initieerde, het onderzoeks- en tentoonstellingsproject Grote Bronzen Beelden langs de Romeinse Limes dat in 2015 in een tentoonstelling zal resulteren. Het onderzoek betrof de overblijfselen van bronzen beelden uit de noordelijke grensprovincies van het Romeinse rijk langs de Rijn en Donau, van de Noordzee tot de Alpen. En dit is maar een van de vele mogelijkheden.

Het doel van de nieuwe regeling samenwerking musea is goeie initiatieven mede mogelijk te maken en uiteindelijk een sterkere museale sector. Nu de plannen nog!