Samen sterker III

Amsterdam Art Weekend 2015 Amsterdam Art Weekend 2015

Samenwerken doe je het best alleen, hoorde ik eens een museumdirecteur verzuchten. Inderdaad kan samenwerken moeizaam zijn en het heeft niet altijd meerwaarde. Maar samenwerken kan ook iets moois opleveren, versterkend werken, zichtbaarheid vergroten.

Neem het beeldende kunst festival Amsterdam Art Weekend, dat donderdag voor de vierde keer begint. Het lijkt zo simpel en toch is het bijzonder: er wordt samengewerkt door meer dan vijftig Amsterdamse instellingen op het gebied van beeldende kunst. Van het Stedelijk Museum tot een dertigtal galeries. Ze organiseren allemaal bijzondere openingen, lezingen, rondleidingen en andere activiteiten die het voor het publiek extra interessant maken om te komen. Op deze wijze wordt een lang weekend lang de onmiskenbare waarde van beeldende kunst belicht.

Zwei Lampen, Isa Genzken. Stedelijk Museum

In het Stedelijk Museum opent zondag de expositie Mach dich Hübsch!, met meer dan tweehonderd werken van de Duitse kunstenaar Isa Genzken. Sculpturen, installaties, films en video’s zullen te zien zijn. En bovendien het schilderij Zwei Lampen, de eerste aankoop vorig jaar van directeur Beatrix Ruf, waar het Mondriaan Fonds aan bijdroeg.

In de Oude Kerk opent onder de titel Geometry of the Scattering; een tentoonstelling van Germaine Kruip. Naast nieuwe, door het monumentale gebouw geïnspireerde werken als A Square, Spoken en Oude Kerk Untitled omvat deze tentoonstelling eerder werk van Kruip, aangepast aan de kerkelijke ruimte. Een voorbeeld is Column Untitled: een 18 meter hoge kolom van marmeren fragmenten, die zich in de Sint-Joriskapel tussen dakgewelf en zerkenvloer bevindt. Zaterdag en zondag verzorgt Kruip bovendien een aantal performances. Ook aan deze expositie draagt het Mondriaan Fonds bij.

Allegory of the Painted woman

Ieder jaar sluiten nieuwe initiatieven aan bij het Art Weekend. Dit jaar is er een congres van Art Table: een vereniging van vrouwen in de kunstwereld, die een symposium organiseert in het Rijksmuseum. Onder de titel Hard Talk on Soft Power spreken binnen- en buitenlandse genodigden, onder wie Touria El Glaoui (directeur 1:54 – Contemporary African Art fair) en kunstenaar Wendelien van Oldenborgh over macht, leiderschap en de internationale kunstwereld. En er vindt een bijzondere performance plaats van Alexis Blake, Allegory of the Painted Woman, een ontmoeting tussen twee danseressen in een choreografie gebaseerd op klassieke poses van vrouwen uit de kunstgeschiedenis. Bij hoge uitzondering mag deze performance plaatsvinden in de Eregalerij, tussen meesterwerken van al die mannelijke kunstenaars van de zeventiende eeuw.

Speciale aandacht geeft het Art Weekend aan jong talent. Zo is er de RijksakademieOPEN, met de mogelijkheid van atelierbezoek aan 46 getalenteerde kunstenaars uit binnen- en buitenland. Naast de atelierpresentaties zijn er tijdens RijksakademieOPEN films, performances en rondleidingen. In De Ateliers opent vrijdag de expositie Unrest, van zijn alumnus Paloma Polo; met fotografie en een film over sociale onrust en emancipatiepolitiek op de Filipijnen. Zondag is er een speciale artist talk.

compilatie shortlist 2015

Talent onder de veertig jaar is te zien in de Appel arts centre, waar vrijdag de expositie opende van de vier genomineerden voor de Prix de Rome 2015: Hedwig Houben, Christian Nyampeta, Magali Reus en Foundland. Zij maakten de afgelopen vijf maanden nieuw werk op basis waarvan één van hen door een internationale jury wordt gekozen tot winnaar van de Prix. Wie dat is, wordt op 17 december bekend gemaakt; nu zijn ze nog alle vier winnaar. In het werk van Houben zal vrijdag 27 november de performance Personal Matters and Public Affairs plaatsvinden, uitgevoerd door Florentien Schevers, haar schoonmoeder.

Falke Pisano, The value in mathematics (language), 2015. Video still.

Verder zijn er nog dertig Amsterdamse galeries die meedoen. Zo is herman de vries te zien in Borzo Galerie, waar het einde van de expositie in de Biënnale van Venetië wordt gemarkeerd. De winnaar van de Prix de Rome 2013, Falke Pisano, exposeert bij Ellen de Bruijne Projects. En bij Fons Welters opent vrijdag een expositie van Folkert de Jong. De KunstKoop van het Mondriaan Fonds (een lening tegen nul procent rente) wordt extra onder de aandacht gebracht zaterdag tijdens de Amsterdam Art Afternoon. Kortom, een overdaad aan keuzes. Voor het volledige programma zie amsterdamart.com.

Behalve voor een algemeen publiek is Amsterdam Art Weekend interessant voor (internationale) kunstprofessionals. Daarom nodigde het Mondriaan Fonds in zijn bezoekersprogramma 16 buitenlandse curatoren en critici uit, onder wie Darren Pih, curator van Tate Liverpool, Claudia Segura, curator van NC-Arte in Bogota en de eerder genoemde Touria El Glaoui. Zodat zij kennis kunnen nemen van de dynamiek en de rijkdom van de Nederlandse beeldende kunstwereld. En deze kennis hopelijk verder verspreiden in de vorm van publicaties en exposities.

Bij dit alles is er hooguit een luxe probleem: er is te veel te zien voor slechts één weekend.