Vakantietijd festivaltijd

FILE Festival Sao Paulo. Zoro Feigl – Poppy Giant Flower [installatie] FILE Festival Sao Paulo. Zoro Feigl – Poppy Giant Flower [installatie]

Het wemelt in deze zomerperiode van de buitenlandse festivals, waaraan vaak ook kunstenaars uit Nederland meedoen. De Biënnale van Venetië, uiteraard, met herman de vries als Nederlandse inzending in het Rietveldpaviljoen en daarnaast onder meer James Beckett in het Belgische paviljoen en Mounira al Solh, Ellen Gallagher, Steve McQueen en Marlene Dumas in de centrale expositie.

Maar er is meer dan Venetië en er is uiteraard meer dan kunst uit Nederland. Toch is het opvallend dat er zo veel kunstenaars uit Nederland deelnemen aan al die festivals. En regelmatig krijgt het organiserende platform daarvoor van het Mondriaan Fonds een Bijdrage Presentatie Buitenland. Deze bijdrage kan worden aangevraagd door internationaal erkende hedendaagse kunstplatforms om werk van kunstenaars uit Nederland te tonen en/of voor een bijdrage in de productie van nieuw te maken werk. Ook beeldend kunstenaars zelf kunnen de bijdrage aanvragen voor zo’n presentatie.

Gil & Moti Sydänkuiskaaja, 2015, HD video, still

Zo is er in het Finse museum Aboa Vetus & Art Nova tot 30 augustus de Turku Biennaali, met als thema The unexpected Guest. Kunstenaarsduo Gil & Moti realiseerde voor dit festival een nieuw videowerk en een interventie in de stad. Ze werden uitgenodigd door een van de deelnemende kunstenaars uit Finland, wiens werk thematisch overeenkomt met dat van het duo.

FILE Festival Sao Paulo. Ronald van der Meijs – A Time Capsule of Life [installatie]

In Brazilië vindt het Festival Internacional de Linguagem Eletronica (FILE) plaats, met geluidskunst, interactieve kunst en digitaal ontwerp. Aan FILE doen Ronald van de Meijs en Zoro Feigl mee met bestaand werk. Het Centre Pompidou op zijn beurt nodigde voor het Nouveauté Festival Zhana Ivanova en Uta Eisenreich uit om met nieuw werk deel te nemen. Dit festival, dat plaatsheeft in het nieuwe Project space Espace 315, draagt de titel Expanding the Field of Play en onderzoekt de relatie tussen kunst en spel.

Falke Pisano, The Value in mathematics, 2015       Marc Bijl, Two Miracles, 2013

Dichter bij huis, langs de Belgische kunst, vindt de vijfde editie plaats van het Beaufort Festival. De titel is Buiten de Grenzen; een referentie aan de vraag hoe beeldende kunst zich buiten de muren van musea of andere kunstinstellingen kan manifesteren. Onder de dertig kunstenaars die hier (binnen en buiten) getoond worden zijn Mark Manders, Falke Pisano, Domenico Mangano en Marc Bijl. Zij maken nieuw werk, met een bijdrage van het fonds. Overigens komt ook een van de vier curatoren van dit festival uit Nederland: Lorenzo Benedetti van de Appel arts centre.

In september volgen onder meer de Biënnale van Istanbul en die van Lyon, met respectievelijk Ellen Gallagher & Edgar Cleijne in Istanbul en Katja Novitskova in Lyon – allen met nieuw werk. In Suriname heeft dan het jaarlijkse Moengo Festival plaats met als thema Art for Life. Liefst dertien kunstenaars uit Nederland doen mee, onder wie Iris Kensmil, Koen Vanmechelen, Lonnie van Brummelen en Rémy Jungerman. De laatste is overigens ook een van de twee curatoren.

Op 18 september begint het tweejaarlijkse Fotofestival Mannheim-Ludwighaven-Heidelberg getiteld [7] Places [7] Precarious Fields. Vanuit Nederland doen mee Frank van der Salm, Melanie Bonajo, Ad van Denderen, Henk Wildschut en Julika Rudelius; deels met nieuw en deels met bestaand werk.
Vanaf 15 november start de Jakarta Biennale met als thema  Neither Forward nor Back: Acting in the Present. Bik Van der Pol zal een heruitvoering maken van zijn werk ‘Turning a Blind Eye’ en Renzo Martens toont bestaand en nieuw werk. De tentoonstelling waarin het werk getoond zal worden wordt gecureerd door Galit Eilat.
En dan heb ik het nog niet gehad over al die musea en andere kunstinstellingen in het buitenland die buiten festivaltijd kunstenaars en curatoren uit Nederland vragen om er te komen werken en exposeren. Kortom, laat niemand zeggen dat Nederland niet meetelt internationaal!