Voor de prijs van een pakje shag

De hal van het Mondriaan Fonds vulde zich de afgelopen weken gezellig met ingepakte kunstwerken. Die werden hier afgegeven door deelnemers aan Prospects & Concepts, de expositie die het fonds organiseert bij Art Rotterdam.  De werken zijn inmiddels overgebracht naar Rotterdam, waar tegelijk met het inrichten van Art Rotterdam wordt gewerkt aan het inrichten van de tentoonstelling.

Art Rotterdam is verhuisd van de Cruise Terminal Rotterdam naar de Van Nellefabriek en het Mondriaan Fonds verhuisde mee. Op drie manieren is het fonds aanwezig op de beurs die deze week plaatsheeft, van donderdag tot en met zondag.

Pavel Prokopchik, uit serie Goldengate, 2013.

In de eerste plaats dus Prospects & Concepts, met werk van ruim negentig jonge kunstenaars. Allemaal ontvingen zij in 2012 een bijdrage van het Mondriaan Fonds om een start te maken met hun carrière. Deze expositie is bedoeld om hun een podium te geven; in contact te brengen met kunstkopers en -professionals. Maar ook om het publiek te laten zien wat er is gebeurd met de investering in hun talent. Die investering resulteerde onder andere in de fotoserie Goldengate die Pavel Prokopchik maakte in Detroit en in een kinetische lichtinstallatie van Nicky Assmann.  Prospects & Concepts is toegankelijk voor iedereen die Art Rotterdam bezoekt. Dagelijks is er een nevenprogramma met deelnemende kunstenaars die toelichting geven bij hun werk en op vrijdag 7 februari is er een voorlichtingsbijeenkomst voor jonge kunstenaars.

Het Mondriaan Fonds verhuist ook mee naar de Van Nellefabriek met de Kunstkoop: een regeling voor particulieren die een kunstwerk willen kopen en die hiervoor een rentevrije lening kunnen afsluiten. Dat kunstkopen kan bij een van de aangesloten galeries op de beurs zelf of bij We Like Art @ Art Rotterdam; een verkoopexpositie in de Theefabriek naast de hoofdingang van Art Rotterdam, met kunst onder de 1.500 euro. Oh ja, en ook bij Object Rotterdam en Raw Art Fair, elders in de stad, zijn galeries die aangesloten zijn bij de Kunstkoop. In totaal gaat het om meer dan vijftig in Rotterdam vertegenwoordigde galeries.

Tot slot heeft het Mondriaan Fonds bijgedragen aan het werk Factory Editions van Maze de Boer, speciaal gemaakt voor Art Rotterdam. Van hout smeedde hij pakjes shag, die ter plekke in een speciale stand te koop zijn voor de prijs van een pakje Van Nelle. Terwijl de bijdrage voor jonge kunstenaars een beproefde investering in talent is, is de bijdrage aan het werk van Maze de Boer een nieuwe mogelijkheid die het fonds biedt. Op uitnodiging van een galerie of een vooraanstaande beurs, in dit geval dus Art Rotterdam, kan een bijdrage worden gevraagd voor een nieuw werk dat wordt getoond op de beurs, buiten de stand van de galerie. Later dit jaar zal op uitnodiging van Art Cologne een werk bij deze beurs worden gerealiseerd. Voor dit project, bedoeld om de zichtbaarheid van kunst uit Nederland te vergroten, is het Mondriaan Fonds een samenwerking aangegaan met de Kunstcommissie van De Nederlandsche Bank.

Op deze drie uiteenlopende manieren – Prospects & Concepts, Kunstkoop en opdrachtgeverschap – wil het fonds bijdragen aan de ontwikkeling en de presentatie van kunst. Zo’n grote expositie als Prospects & Concepts hadden we trouwens nog nooit georganiseerd. Benieuwd wat u er van vindt!