Vruchtbaar Narcisme

De blik op de wereld begint bij jezelf. Dat is het uitgangspunt van de expositie Narcissistic Tendencies, nog tot komend weekeinde te zien in Nest in Den Haag. Met werk van kunstenaars die zichzelf, hun eigen psyche en lijf en leden inzetten. Zoals Puck Verkade dat doet, Feiko Beckers en de symbiotische zussen L.A. Raeven. Het ego is, zoals curator Eelco van der Lingen opmerkt, een thema dat dicht bij iedere kunstenaar ligt. Elk mens en dus elke kunstenaar heeft er tenslotte mee te maken.

Philip Akkerman nr 158, 2010, tempera en olieverf op paneel, 27x25 cm

Letterlijk midden in deze expositie, naast de schilderijen van Philip Akkerman en voor een installatie van het duo V&B had zich afgelopen donderdagavond zo’n tachtig man verzameld – kunstenaars en kunstprofessionals. Ze kwamen om te luisteren naar de mogelijkheden van het Mondriaan Fonds en het Materiaalfonds. De bijeenkomst was georganiseerd door het Platform BK en Nest om te laten zien wat er ondanks de bezuinigingen nog wel kan. De avond verliep geanimeerd en bleek vruchtbaar, met behalve vragen ook interessante ideeën waar wij ons voordeel mee kunnen doen.

Twee vragen bleven me met name bij: bestaat er nog zoiets als een Startstipendium? En wordt er door het Mondriaan Fonds nu een ander soort kunst verwacht? Antwoorden volmondig: ja en nee. De Werkbijdrage Jong Talent is vergelijkbaar met het Startstipendium, zoals de Werkbijdrage Bewezen Talent lijkt op het Basisstipendium, en kan worden aangevraagd door kunstenaars een jaar na hun opleiding. Aan de kunst zelf stellen we de eis dat deze kwalitatief overtuigend is. Maar we spreken ons niet uit over de vraag wat voor soort kunst het moet zijn. Daar gaan niet wij over, maar de kunstenaar. De kunstenaar die, zoals ook bij Narcissistic Tendencies is te zien, de toeschouwer laat meekijken naar de wereld. Een wereld gefilterd door zijn psyche.