Zien ze wel wat ik kan?

Prospects & Concepts 2018 - Mondriaan Fonds toont talent. Art Rotterdam. Foto: Mark Niedermann

Voor zijn presentatie bij Prospects & Concepts, de startersexpositie bij Art Rotterdam, heeft Bram Kuypers uit pvc buizen een replica van een zendmast gebouwd. De mast is een reactie op de locatie waar de tentoonstelling plaatsvindt, een oude opslagloods, en op het feit dat er een enorm aantal kunstenaars (79) in deze ruimte zichtbaar moet zijn. Om in een beperkte ruimte iets groots te kunnen tonen, leek de hoogte in gaan hem de enige mogelijkheid. Terwijl een normale zendmast erop is gericht om communicatie te faciliteren die onzichtbaar is, communiceert Kuypers’ zendmast juist door de zichtbaarheid van het object als kunstwerk. Aan dit grote gebaar ligt een fundamentele onzekerheid ten grondslag: als jonge kunstenaar moet je nu eenmaal omgaan met vragen als: zien ze wel wat ik kan, vinden ze dat goed genoeg, en zal iemand mij ervoor belonen? Net als elke andere zendmast is deze bovenal een poging om een groter bereik te krijgen.

Zendmast van Bram Kuypers

Er zijn in de tentoonstelling Prospects & Concepts meer kunstenaars die over de context van de beurs nadenken of over de vraag wat het betekent om beginnend kunstenaar te zijn. Jessica van Deursen ontwikkelde de performance All for Art. In een hospitaalsetting, met boven zich bungelend een infuus, beleeft ze een re-enactment van een medicijnonderzoek waar ze twee jaar geleden aan meedeed om geld te verdienen. Ze beschrijft de lakens op haar bed met twijfels die haar bezighouden. Wat is het haar waard om de ‘offers’ te brengen om kunst te kunnen maken? De tientallen bijbanen, het knokken om een droom waar te maken. Hoe hoog mag de prijs zijn die je betaalt, zonder dat het eindresultaat wordt bezoedeld? Ze krijgt in bed ziekenhuiseten voorgeschoteld. En alsof het bezoekuur is schuiven mensen een stoel bij haar bed en knopen een praatje aan. Tijdens de performance ontvouwt zich een openbaar dagboek waarin de bezoekers mee kunnen lezen en waarmee zij een nieuw hoofdstuk toevoegt aan haar pogingen haar leven om te zetten in kunst.

Prospects & Concepts 2018 – Mondriaan Fonds toont talent. Art Rotterdam. Foto: Mark Niedermann

Het zijn slechts twee van de werken die zichtbaar zijn op de presentatie van alle 79 kunstenaars die in 2016 een Werkbijdrage Jong Talent kregen. Er zijn tekeningen, sculpturen en video’s. Hier is bovendien ruimte voor experiment, verrassingen en ontdekkingen op deze momentopname van een nieuwe generatie kunstenaars samengesteld door Stijn Huijts, in het dagelijks leven directeur van het Bonnefantenmuseum. Alles bij elkaar vormen de werken een feest voor nu en een belofte voor later. Een bruisend vrijstaatje bij de kunstbeurs.

Prospects & Concepts 2018 – Mondriaan Fonds toont talent. Art Rotterdam. Foto: Mark Niedermann

Net als vorig jaar is het hart van de tentoonstelling de Prospects&Co Workspace: een informele en dynamische ontmoetingsplek met een vol programma waarin onder andere artists talks, interviews, sneak previews, een muzikaal optreden van Anna Sophie de Vries, een lezing in de vorm van een spel door Marjet Zwaans en een sharing circle die Jasper Griepink organiseert over seksualiteit in het publieke domein. Het Mondriaan Fonds verzorgt er samen met Cultuur+Ondernemen een informatiebijeenkomst over het mentoringprogramma voor beginnende kunstenaars.

Emanuel Engelen in de Prospects & Co Workspace

Ook in de Workspace tref je reflectie op het kunstenaarschap. Emanuel Engelen kiest er voor zijn werk niet in de expositie zelf maar alleen in de workspace te presenteren door middel van een dagelijkse lezing en gesprek met het publiek. Hij wil mensen uitnodigen in discussie te gaan en dat past perfect in de doelstelling van de co-workspace. In zijn bijdrage getiteld Kunst in werking onderzoekt Van Engelen de werking van de hedendaagse kunst in de vorm van een web-platform, bedoeld als een tool die in de praktijk gebruikt kan worden door kunstenaars en kunststudenten. Het project vindt zijn oorsprong in de kloof die hij  ervaart tussen zijn persoonlijke en professionele omgeving.

De zendmast van Bram Kuypers

Nog twee dagen zijn er om het allemaal zelf mee te maken. Het hele programma staat online.

De zendmast van Bram Kuypers kreeg intussen te maken met de lastige werkelijkheid van een expositie. Op last van de brandweer staat er een houten hek omheen.