Anika Ahmed

Anika Ahmed, Dinner with dogs, 2018 olie op doek, 160 x 125 cm Anika Ahmed, Dinner with dogs, 2018 olie op doek, 160 x 125 cm

Anika Ahmed (1988) werd geboren in Bangladesh en woont sinds haar master aan het Frank Mohr instituut in Nederland. In haar schilderijen die in kleurgebruik doen denken aan de Indiase kunstenaar Bhupen Khakhar, verbeeldt ze persoonlijke verhalen die haar blik op de wereld weergeven. Een blik van iemand die een stapje terug zet en menselijke relaties verwonderd gadeslaat. Die houding projecteert ze ook op haar personages die ze in een bewust primitieve stijl weergeeft, ontleend aan onder meer comics en outsider art. Ahmed lijkt voortdurend op zoek naar de geborgenheid van een personage, al blijft dat misschien altijd een illusie.

Het schilderij Dinner with Dogs (2018) dat in zijn meerduidigheid een surreële spanning oproept, is daarvan een goed voorbeeld. Het verbeeldt een bijeenkomst waarvan de stemming ongewis blijft maar waarbij het felle lamplicht tegen de donkere achtergrond zorgt voor een theatraal lichtdonker contrast dat doet denken aan Caravaggio en caravaggisten als Gerard Honthorst. Met zulke referenties combineert Ahmed een primitieve stijl met een klassieke beeldtaal.

“Much of the context for my work thrives on the dual position of straddling two homes and questioning the rules of art and society found within each domain.”, zegt Ahmed. “Having found home halfway across from my ‘country of origin’, I have the luxury of a zoomed out, outsider view which feeds my artistic philosophy.”

anikaahmed.com

Tekst: Esther Darley