Didi Lehnhausen

Didi Lehnhausen, C5H9N3 (Histamine), uit serie Six Lucid Sensibilities, 2018, zeefdrukraam, emulsie, inkt, lichtbak, 164 x 120 cm Didi Lehnhausen, C5H9N3 (Histamine), uit serie Six Lucid Sensibilities, 2018, zeefdrukraam, emulsie, inkt, lichtbak, 164 x 120 cm

Didi Lehnhausen (1993) werkt als beeldend kunstenaar met fotografie en film. Ze gebruikt verschillende camera’s en lichtbronnen om te zien hoe die de werkelijkheid beïnvloeden en doet dat met technieken zoals zilvergelatine druk, cyanoprint en zeefdruk. Door een intensief bewerkingsproces waar ze de analoge en digitale beelden op allerlei manieren combineert, ontstaan haar werken. Lehnhausen werkt met verschillende formaten negatieven en legt ze soms als in een collage over elkaar heen. Ook speelt ze met het ontwikkelingsproces: het geheel of gedeeltelijk blokkeren van belichting, het overbelichten en het schilderen met chemicaliën en het plaatsen van objecten in het proces. Het materiaal waarop ze haar beelden vervolgens afdrukt is eveneens bepalend. Zo onderzoekt Lehnhausen al werkend de rol en grenzen van het medium fotografie en wat de visuele effecten op bijvoorbeeld een land maar ook op persoonlijke relaties zijn. Zij is bijvoorbeeld al een aantal jaar bezig met een visueel onderzoek naar de relatie tussen Nederland en Indonesië.

Haar nieuwste werk Six lucid sensibilities (2018) gaat over de relatie tussen beeldende kunst en het brein. Door middel van een compositie van zeefdrukramen met verschillende kleuren en vormen probeert ze een visueel medicijn te creëren. Het idee is dat met bepaalde vormen en kleuren processen in het brein geactiveerd of gekalmeerd worden. De zeefdrukramen hebben dan ook de titels van de neurotransmitters Histamine,  Dopamine,  Serotonine, Non-adrenaline, Acetylcholine, Melatonine.

Daarnaast zal haar werk Video-essays on a psychotic mind te zien zijn, drie essays over de visuele ervaring van een psychose. In dit werk mengen fotografische, filmische en schildertechnieken terwijl je luistert naar een gesprek tussen prof.dr. Jim van Os en Lehnhausen zelf.

didilehnhausen.com

Tekst: Esther Darley