Samenwerkingsprojecten

Canonnetwerk van Nederland. Canonnetwerk van Nederland.

2018
Canonnetwerk
Aanvrager: Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem
Deelnemende partijen: Diverse musea

Het Nederlands Openluchtmuseum is initiatiefnemer van het Canonnetwerk. Met de Bijdrage Samenwerking Musea wil het Canonnetwerk investeren in verdere uitbreiding en programmering. Er is hierbij ruimte voor meerstemmigheid om zo een breed publiek aan te spreken. Met elkaar kunnen de deelnemende musea een completer verhaal vertellen, door thema’s vanuit verschillende perspectieven te belichten. In de programmering willen de musea variatie aanbrengen, zodat verschillende doelgroepen worden bereikt. Zo werd op 16 oktober 2018 het event ‘History in Concert’ georganiseerd, waarbij musea door heel Nederland voor het eerst samenwerkten met bekende muzikanten en artiesten, zoals Akwasi en Ellen ten Damme.

Vanaf de lancering in 2017 zijn de volgende musea betrokken bij het Canonnetwerk: het Amsterdam Museum, Beeld en Geluid, het Hunebedcentrum, Museum Catharijneconvent, Museum Prinsenhof Delft, het Nationaal Militair Museum, het Rijksmuseum van Oudheden, het Tropenmuseum en het Scheepvaartmuseum. Het Allard Pierson Museum, het Rijksmuseum Amsterdam en de website entoen.nu dragen bij met content, programmering, onderzoek en advies.

In 2018 zijn hier Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Museum Huis Doorn, het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, het Nationaal Archief, Paleis Het Loo, het Rembrandthuis, Rijksmuseum Boerhaave, Het Spoorwegmuseum, het Universiteitsmuseum Groningen en het Watersnoodmuseum bij gekomen.

Vanaf 2019 breidt het Canonnetwerk verder uit met: het Airborne Museum Hartenstein, het Archeon, De Museumfabriek, het Dordrechts Museum, het Fries Museum, het Gemeentemuseum Den Haag, het Haags Historisch Museum, Het Hof van Nederland, het Joods Cultureel Kwartier, het Limburgs Museum, Nationaal Monument Kamp Vught, Rijksmuseum Muiderslot, Slot Loevestein, Vestingmuseum Naarden, het Teylers Museum en het Zeeuws Maritiem MuZEEum.

Themes: publieksbereik, zichtbaarheid, collectiebeleid, programmering
Bijdrage Mondriaan Fonds: € 150.000

website