Faq covid-19

Update 12 mei 2020

Mogelijk heb je in deze onzekere tijd vragen over je aanvraag, project of evenement. Hieronder verzamelen we de meest gestelde vragen rond het aanvragen bij het Mondriaan Fonds.
Staat jouw vraag er niet bij? Mail naar communicatie@mondriaanfonds.nl, hopelijk kunnen we je dan snel helpen. Als je vraag ook relevant is voor andere mensen, dan plaatsen we hem op deze pagina.

Extra ondersteuning vanuit Mondriaan Fonds voor makers en instellingen

 1. Ik ben een kunstenaar en ik wil graag in aanmerking komen voor de extra ondersteuning.

  Dat kan via bestaande regeling Projectinvestering Kunstenaar.

 2. Ik ben een kunstenaar en mijn Werkbijdrage Bewezen Talent loopt nog, kan ik dan toch extra steun aanvragen?

  Dat kan via bestaande regeling Projectinvestering Kunstenaar.

 3. Ik ben een bemiddelaar en ik wil graag in aanmerking komen voor de extra ondersteuning

  Dat kan via bestaande regeling Projectinvestering Bemiddelaar.

 4. Ik wil graag in aanmerking komen voor de extra ondersteuning kunstinitiatieven

  Deze extra ondersteuning is een aanvulling op de kunstinitiatieven die in de huidige kunstenplanperiode een bijdrage van het Mondriaan Fonds toegezegd hebben gekregen. Het Mondriaan Fonds neemt contact op met deze organisaties.

 5. Ik wil graag meer informatie over de nieuwe regeling voor Kleine Musea

  Dit wordt een nieuwe regeling die aansluit bij de mogelijkheden  voor regionale musea van landelijk belang van het ministerie van OCW. Zodra daarover meer bekend is zal blijken hoe deze nieuwe regeling eruit zal zien. Als je op de hoogte gehouden wil worden, stuur dan een mail naar communicatie@mondriaanfonds.nl (subject: Kleine Musea). We sturen dan een mail zodra er nieuws is.

 6. Ik ben een galeriehouder, ik vertegenwoordig hedendaagse kunstenaars en wil graag in aanmerking komen voor compensatie standhuur op Nederlandse Kunstbeurzen met een internationale uitstraling

  Als de beurzen Unseen, Art Rotterdam en de PAN doorgaan, factureren zij een deel van de standhuur bij het Mondriaan Fonds. Als je hier vragen over hebt mail communicatie@mondriaanfonds.nl (subject: Kunstbeurs)

Lopende aanvragen

 1. Onlangs heb ik een aanvraag ingediend die nog voorgelegd moet worden aan een commissie. Mogelijk heeft de coronacrisis invloed op de uitvoerbaarheid van het project. Moet ik nu een aangepaste aanvraag indienen?

  Nee, je hoeft nu geen actie te ondernemen. Voor aanvragen die nog moeten worden voorgelegd aan één van de commissies geldt dat gevolgen van de coronacrisis voor de uitvoering niet worden gewogen. Als een aanvraag een positief advies krijgt, nemen we contact op over de praktische uitvoering.

 2. Gaan vergaderingen van beoordelingscommissies gewoon door?

  Vergaderingen van beoordelingscommissies gaan in principe allemaal door, maar op afstand via conference calls. De maatregelen gelden vooralsnog tot en met 19 mei; op basis van de landelijke richtlijnen die op dat moment worden genomen neemt ook het Mondriaan Fonds een besluit over het vervolg.

 3. Heeft de coronacrisis gevolgen voor de behandeltermijn van aanvragen?

  We proberen alle werkzaamheden als gebruikelijk te laten verlopen. Toch kan in sommige gevallen de behandeltermijn van aanvragen nu wat langer duren dan drie maanden. We hopen op jullie begrip.

 4. Kan ik bij mijn aanvraag fysiek documentatiemateriaal in sturen, zoals bijvoorbeeld bij de Werkbijdrage Bewezen Talent?

  Aangezien de commissievergaderingen op dit moment online plaatsvinden heeft het geen zin om fysiek documentatiemateriaal in te sturen. Het documentatiemateriaal moet in een aparte pdf bij je aanvraag geüpload worden.

Gehonoreerde projecten

 1. Moet ik me zorgen maken als mijn project niet doorgaat door het coronavirus?

  Als aanvrager hoef je je geen zorgen te maken als je project niet doorgaat door het coronavirus. Je kunt dan gewoon rekenen op financiering zoals toegezegd. We gaan er daarbij wel vanuit dat alle betrokken partijen die begroot zijn voor de totstandkoming van het project (denk aan kunstenaars, freelancers, auteurs etc.) gewoon betaald worden, ook als een bijdrage door hen niet geleverd kan worden.

 2. Kan ik inspelen op veranderingen rond de uitwerking van mijn project vanwege het coronavirus?

  Aanvragers krijgen de ruimte om in te kunnen spelen op de veranderingen rond de uitwerking, ontwikkeling, realisatie en presentatie van projecten. Daarbij kijken we ook naar versoepeling van subsidietermijnen en het uitbetalen van subsidies.

 3. Wat is het voorschot bij een gehonoreerd project tot 25.000 euro?

  Bij gehonoreerde projecten tot 25.000 euro wordt het volledige bedrag uitbetaald.

 4. En wat is het voorschot bij een gehonoreerd project hoger dan 25.000 euro?

  Bij gehonoreerde bedragen hoger dan 25.000 euro wordt het voorschot verhoogd tot 95 procent.

 5. Het is nog onduidelijk of mijn project wel doorgaat, wat moet ik doen?

  Als er twijfel is of iets doorgaat of niet, dan hoef je geen contact op te nemen. Wees er in ieder geval gerust op dat als we hebben toegezegd wij de ondersteuning sowieso voortzetten.

 6. Mijn project is definitief afgelast of verzet. Wat moet ik doen?

  Mail je contactpersoon bij het Mondriaan Fonds. De contactpersonen per regeling vind je hier.

 7. Ik heb een automatisch gegenereerd bericht ontvangen over de eindverantwoording. Wat moet ik doen?

  • In het geval dat je project is afgerond en je hebt door de huidige situatie meer tijd nodig om een eindverantwoording in te dienen: neem in dit geval per mail contact op met je contactpersoon. Zie hier de contactpersonen per regeling.
  • Is je project niet volgens plan afgerond vanwege corona: dan kun je het met die mededeling in het inhoudelijk verslag verantwoorden. Als je alle betrokkenen betaalt zoals begroot, dan kunnen wij verder overgaan tot vaststelling en betaling. Bij twijfel kun je je contactpersoon mailen.
 8. Ik twijfel erover wat ik moet doen?

  Ook bij twijfel kun je je contactpersoon mailen. De contactpersonen per regeling vind je hier.

Nieuwe aanvragen

 1. Heeft het wel zin om op dit moment een aanvraag in te dienen?

  Ja, het heeft zeker zin om een aanvraag in te dienen. We hopen dat, ondanks corona, iedereen dat ook blijft doen.

 2. Zijn er i.v.m. coronacrisis veel deadlines aangepast?

  Het Mondriaan Fonds wil dat zoveel mogelijk projecten en regelingen gewoon doorgang vinden. Maar sommige regelingen werken niet meer in tijden van corona en voor andere regelingen is het nu even niet het juiste moment of willen we aanvragers toch iets meer tijd gunnen.

  De volgende aanvraagrondes zijn in verband met het coronavirus aangepast:

  • De deadline voor de Bijdrage Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen is uitgesteld naar 11 mei.
  • De Open Oproep On Campus Academie Minerva is helaas voorlopig gecanceld.
  • Ook de deadlines voor de Bijdrage Gastateliers voor binnen- en buitenland zijn voorlopig uitgesteld. Zodra ze weer aangeboden kunnen worden, vermelden we dat op de website.
 3. Waar vind ik een overzicht van de deadlines in 2020?

  Een actueel overzicht van de deadlines in 2020 vind je hier.

En verder

 1. Wat zijn de gevolgen voor het Bezoekersprogramma?

  De komende bezoeken binnen het Bezoekersprogramma voor buitenlandse professionals zijn voorlopig geannuleerd. Zie de website voor een update.

Contact

 1. Hoe kan ik het beste in contact komen met medewerkers van het Mondriaan Fonds?

  Het Mondriaan Fonds is telefonisch bereikbaar maar we vragen je zoveel mogelijk per mail contact met ons op te nemen. De contactpersonen per regeling vind je hier. Overige vragen of geen contactpersoon? Mail naar info@mondriaanfonds.nl.

  Op onze website houden we iedereen op de hoogte van deadlines, behandeltermijnen en wat te doen als een project of evenement wordt afgelast of verzet. Klik hier voor meer informatie.