Faq covid-19

Mogelijk heb je in deze onzekere tijd vragen over je aanvraag, project of evenement. Hieronder verzamelen we de meest gestelde vragen rond het aanvragen bij het Mondriaan Fonds.
Staat jouw vraag er niet bij? Mail naar communicatie@mondriaanfonds.nl, hopelijk kunnen we je dan snel helpen. Als je vraag ook relevant is voor andere mensen, dan plaatsen we hem op deze pagina.

Lopende aanvragen

 1. Onlangs heb ik een aanvraag ingediend die nog voorgelegd moet worden aan een commissie. Mogelijk heeft de coronacrisis invloed op de uitvoerbaarheid van het project. Moet ik nu een aangepaste aanvraag indienen?

  Nee, je hoeft nu geen actie te ondernemen. Voor aanvragen die nog moeten worden voorgelegd aan één van de commissies geldt dat gevolgen van de coronacrisis voor de uitvoering niet worden gewogen. Als een aanvraag een positief advies krijgt, nemen we contact op over de praktische uitvoering.

 2. Gaan vergaderingen van beoordelingscommissies gewoon door?

  Vergaderingen van beoordelingscommissies gaan in principe allemaal door, maar op afstand via conference calls. De maatregelen gelden vooralsnog tot en met 28 april; op basis van de landelijke richtlijnen die op dat moment worden genomen neemt ook het Mondriaan Fonds een besluit over het vervolg.

 3. Heeft de coronacrisis gevolgen voor de behandeltermijn van aanvragen?

  We proberen alle werkzaamheden als gebruikelijk te laten verlopen. Toch kan in sommige gevallen de behandeltermijn van aanvragen nu wat langer duren dan drie maanden. We hopen op jullie begrip.

Gehonoreerde projecten

 1. Moet ik me zorgen maken als mijn project niet doorgaat door het coronavirus?

  Als aanvrager hoef je je geen zorgen te maken als je project niet doorgaat door het coronavirus. Je kunt dan gewoon rekenen op financiering zoals toegezegd. We gaan er daarbij wel vanuit dat alle betrokken partijen die begroot zijn voor de totstandkoming van het project (denk aan kunstenaars, freelancers, auteurs etc.) gewoon betaald worden, ook als een bijdrage door hen niet geleverd kan worden.

 2. Kan ik inspelen op veranderingen rond de uitwerking van mijn project vanwege het coronavirus?

  Aanvragers krijgen de ruimte om in te kunnen spelen op de veranderingen rond de uitwerking, ontwikkeling, realisatie en presentatie van projecten. Daarbij kijken we ook naar versoepeling van subsidietermijnen en het uitbetalen van subsidies.

 3. Wat is het voorschot bij een gehonoreerd project tot 25.000 euro?

  Bij gehonoreerde projecten tot 25.000 euro wordt het volledige bedrag uitbetaald.

 4. En wat is het voorschot bij een gehonoreerd project hoger dan 25.000 euro?

  Bij gehonoreerde bedragen hoger dan 25.000 euro wordt het voorschot verhoogd tot 95 procent.

 5. Het is nog onduidelijk of mijn project wel doorgaat, wat moet ik doen?

  Als er twijfel is of iets doorgaat of niet, dan hoef je geen contact op te nemen. Wees er in ieder geval gerust op dat als we hebben toegezegd wij de ondersteuning sowieso voortzetten.

 6. Mijn project is definitief afgelast of verzet. Wat moet ik doen?

  Mail je contactpersoon bij het Mondriaan Fonds. De contactpersonen per regeling vind je hier.

 7. Ik heb een automatisch gegenereerd bericht ontvangen over de eindverantwoording. Wat moet ik doen?

  • In het geval dat je project is afgerond en je hebt door de huidige situatie meer tijd nodig om een eindverantwoording in te dienen: neem in dit geval per mail contact op met je contactpersoon. Zie hier de contactpersonen per regeling.
  • Is je project niet volgens plan afgerond vanwege corona: dan kun je het met die mededeling in het inhoudelijk verslag verantwoorden. Als je alle betrokkenen betaalt zoals begroot, dan kunnen wij verder overgaan tot vaststelling en betaling. Bij twijfel kun je je contactpersoon mailen.
 8. Ik twijfel erover wat ik moet doen?

  Ook bij twijfel kun je je contactpersoon mailen. De contactpersonen per regeling vind je hier.

Nieuwe aanvragen

 1. Heeft het wel zin om op dit moment een aanvraag in te dienen?

  Ja, het heeft zeker zin om een aanvraag in te dienen. We hopen dat, ondanks corona, iedereen dat ook blijft doen. Ook hier geldt dat de mogelijke invloed van de coronacrisis op de uitvoering van het project niet wordt meegenomen in de beoordeling van de commissie.

 2. Zijn er i.v.m. coronacrisis veel deadlines aangepast?

  Het Mondriaan Fonds wil dat zoveel mogelijk projecten en regelingen gewoon doorgang vinden. Maar sommige regelingen werken niet meer in tijden van corona en voor andere regelingen is het nu even niet het juiste moment of willen we aanvragers toch iets meer tijd gunnen.

  De volgende aanvraagrondes zijn in verband met het coronavirus aangepast:

  • De deadline voor de Bijdrage Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen is uitgesteld naar 11 mei.
  • De Open Oproep On Campus Academie Minerva is helaas voorlopig gecanceld.
  • Ook de deadlines voor de Bijdrage Gastateliers voor binnen- en buitenland zijn voorlopig uitgesteld. Zodra ze weer aangeboden kunnen worden, vermelden we dat op de website.
 3. Waar vind ik een overzicht van de deadlines in 2020?

  Een actueel overzicht van de deadlines in 2020 vind je hier.

En verder

 1. Is er vertraging te verwachten in de herstart van de KunstKoop, die gepland staat voor medio april?

  De verwachting is nog steeds dat aanvragen voor KunstKoopleningen vanaf medio april kunnen worden ingediend, via het digitale systeem van onze nieuwe partner Santander Consumer Finance Benelux.

 2. Wat zijn de gevolgen voor het Bezoekersprogramma?

  De komende bezoeken binnen het Bezoekersprogramma voor buitenlandse professionals zijn voorlopig geannuleerd. Zie de website voor een update.

Contact

 1. Hoe kan ik het beste in contact komen met medewerkers van het Mondriaan Fonds?

  Het Mondriaan Fonds is telefonisch bereikbaar maar we vragen je zoveel mogelijk per mail contact met ons op te nemen. De contactpersonen per regeling vind je hier. Overige vragen of geen contactpersoon? Mail naar info@mondriaanfonds.nl.

  Op onze website houden we iedereen op de hoogte van deadlines, behandeltermijnen en wat te doen als een project of evenement wordt afgelast of verzet. Klik hier voor meer informatie.