Het Scheepvaartmuseum – Aankoop schilderij Reinier Nooms

Reinier Rooms, Gezicht op het IJ met 's Lands Zeemagazijn, 1664. Reinier Rooms, Gezicht op het IJ met 's Lands Zeemagazijn, 1664.

Het Scheepvaartmuseum heeft het schilderij Gezicht op het IJ met ’s Lands Zeemagazijn (1664) van Reinier Nooms aangekocht. Het schilderij is zowel kunsthistorisch als maritiem-historisch een bijzondere aanwinst voor het Nederlandse openbare kunstbezit.

Reinier Nooms behoort tot de belangrijke zeeschilders van de 17e eeuw. Hij was zeer deskundig in de weergave van maritieme en nautische details van schepen. Zijn werk is daarom van groot belang voor de kennis van de Nederlandse 17e-eeuwse scheepvaart. Het schilderij toont ’s Lands Zeemagazijn, de huidige locatie van Het Scheepvaartmuseum. In 1656 was het nieuwe ’s Lands Zeemagazijn in gebruik genomen door de admiraliteit van Amsterdam als opslagplaats voor de uitrusting van de oorlogsvloot. Met dit schilderij kan het museum het verhaal vertellen over Amsterdam als centrum van de 17e-eeuwse scheepvaart, de functie van ’s Lands Zeemagazijn en de bedrijvigheid op de werven er omheen. Het werk zal naar verwachting dit najaar voor het eerst in het museum te bezichtigen zijn in een grote overzichtstentoonstelling over de 100-jarige geschiedenis van de collectie.

Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Incidentele Aankopen toe. De adviescommissie is van mening dat het een bijzonder en verhalend werk is, waarin kunst en geschiedenis samenkomen. Het schilderij toont op indrukwekkende manier dat de voorbereidingen van de Nederlands-Engelse zeeoorlogen ter plekke van het huidige museum werden uitgevoerd en dat de bezoeker zich op historische grond bevindt. Het toont Nederland als zeevarende natie en Amsterdam als havenstad met scheepsbouw. Het werk is daarom een aanwinst voor de Collectie Nederland.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd