Sandra Smallenburg – Expeditie Land Art

Onlangs werd Expeditie Land Art. Landschapskunst in Amerika, Groot-Brittannië en Nederland van Sandra Smallenburg (redacteur beeldende kunst NRC Handelsblad) genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs voor het beste journalistieke reisboek. In deze publicatie gaat Smallenburg op zoek naar de monumentale, maar toch vaak moeilijk te vinden landschapskunstwerken. Ze toont werken van onder meer Richard Serra, Robert Smithson en James Turrell, in de Flevopolder en Haagse duinen tot in desolate gebieden van Amerika.

In Kunsthal KAdE vond tot begin dit jaar een gelijknamige tentoonstelling plaats, waarvoor Smallenburg gastcurator was. Hoewel in de collecties van de Nederlandse musea veel werken te vinden zijn van internationale land art-kunstenaars, was in Nederland nog niet eerder een grote tentoonstelling over deze stroming te zien geweest. De focus van de tentoonstelling in Kunsthal KAdE lag op zes pioniers van de land art-beweging: Nancy Holt, Robert Smithson, Walter De Maria, James Turrell, Richard Long en Marinus Boezem en hun invloed op een jonge generatie kunstenaars, te weten Francis Alÿs, Tacita Dean, Mario Garcia Torres, Zeger Reyers, Pierre Bismuth en Lara Almarcegui.

Het Mondriaan Fonds droeg bij aan de publicatie en tentoonstelling met een Projectinvestering Erfgoed- en Beeldende Kunstinstellingen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd