Aankoop ‘Le miroir vivant’ van Magritte door Museum Boijmans Van Beuningen

1928 Magritte Le Miroir vivant 1928 Magritte Le Miroir vivant

Museum Boijmans Van Beuningen heeft het schilderij ‘Le miroir vivant’ uit 1928 van René Magritte (1898-1967) aangekocht. Het schilderij is een aanvulling op de collectie surrealistische kunst. De nieuwe aanwinst is door het museum verwelkomd in de collectie met de tentoonstelling ‘Magritte ontmoet de collectie’. Hierin vormde het vroege werk van Magritte het sleutelstuk dat op een verrassende en associatieve wijze linkte aan vijftig uiteenlopende collectiestukken.

Het schilderij ‘Le miroir vivant’ stamt uit een groep van ruim veertig woord/beeld schilderijen die Magritte maakte in de beginjaren van zijn carrière, en de jaren waarin hij verbonden raakte met de Parijse surrealisten. De schilderijen uit deze periode zijn abstracter, dadaïstischer en in zekere zin ook schilderachtiger dan de werken waarmee Magritte later zo bekend is geworden. ‘Le miroir vivant’ is een intrigerend werk dat past binnen de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum heeft een internationaal belangrijke surreële collectie, waarmee het zich ook binnen Nederland onderscheidt van andere musea. De aanwinst is niet alleen een cruciale aanwinst voor Museum Boijmans Van Beuningen en de Collectie Nederland, maar tevens een aanwinst van internationaal belang.

Verschillende private en publieke fondsen hebben toegezegd bij te dragen aan de aankoop van het schilderij, waaronder het Mondriaan Fonds met een Bijdrage Incidentele Aankopen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd