Aankoop sculptuur van Adriaen de Vries door Rijksmuseum

Atlas, Adriaen de Vries, 1626. Foto: Christie’s images ltd. 2014 Atlas, Adriaen de Vries, 1626. Foto: Christie’s images ltd. 2014

Op een veiling in New York heeft het Rijksmuseum de bronzen sculptuur ‘Atlas’ van Adriaen de Vries (1556-1626) kunnen verwerven. De Vries wordt gezien als de belangrijkste beeldhouwer die Nederland heeft voortgebracht. Het brons behoort tot de beste werken van de kunstenaar die tot op heden ontbrak in Nederlandse collecties. Het werk kon worden aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds), Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit, BankGiro Loterij, Rijksmuseum Fonds, VSBfonds, Mondriaan Fonds en een particuliere schenking.

De bronzen mansfiguur werd in 2010 bij toeval ontdekt op de binnenplaats van Schloss Sankt Martin (Oostenrijk). Daar stond het beeld tenminste al sinds ca. 1700. Na de dood van de kunstenaar in 1626 werd het waarschijnlijk door zijn Nederlandse erfgenamen verkocht.

De ´keizerlijk beeldhouwer´ Adriaen de Vries werd in 1556 in Den Haag geboren en verwierf grote faam in het buitenland. Na een loopbaan in Italië en Duitsland werd hij in 1601 benoemd tot beeldhouwer van de Habsburgse keizer Rudolf II in Praag, de grootste kunstverzamelaar van zijn tijd. De Vries bleef tot zijn dood in Praag, werkend aan opdrachten voor vorsten in heel Europa. Beelden van Adriaen de Vries bevinden zich in grote musea over de hele wereld. Het Rijksmuseum bezat tot dusver een werk op klein formaat, het bronzen reliëf Bacchus en Ariadne. Een groter beeld van een Triton is sinds 1977 in langdurig bruikleen van het Nationalmuseum Stockholm. Dankzij de aankoop van dit beeld is Adriaen de Vries nu voor het eerst ook op monumentale schaal in de collectie Nederland vertegenwoordigd. Het beeld is vanaf 29 juni 2015 in het Rijksmuseum te zien.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd