Aankoop Van Gogh door Drents Museum en Van Gogh Museum

Vincent van Gogh (1853-1890), Onkruid verbrandende boer, 1883, olieverf op doek op paneel, 30,5 × 39,7 cm, Drents Museum, Assen / Van Gogh Museum, Amsterdam Vincent van Gogh (1853-1890), Onkruid verbrandende boer, 1883, olieverf op doek op paneel, 30,5 × 39,7 cm, Drents Museum, Assen / Van Gogh Museum, Amsterdam

Het Drents Museum heeft samen met het Van Gogh Museum een vroeg schilderij van Vincent van Gogh gekocht: Onkruid verbrandende boer uit 1883. Van Gogh schilderde het in Drenthe, waar hij in het najaar van 1883 verbleef en onder de indruk was van het landschap met heide en veengrond. In zijn tekeningen en schilderijen probeerde hij de sfeer en de stemming van het platteland in de herfst vast te leggen. Hij schilderde meerdere landschappen in donkere kleuren, soms met werkende figuren.

Uit de brieven van Van Gogh blijkt dat hij tijdens zijn verblijf ten minste achttien studies schilderde, maar het merendeel daarvan is verloren gegaan. Vandaag de dag worden slechts vijf schilderijen aan de Drentse periode toegeschreven, Onkruid verbrandende boer is daar een van. In de collectie van het Van Gogh Museum bevinden zich al drie werken uit Drenthe en ook het Drents Museum heeft er een in bezit. Met de aankoop van dit werk zijn nu alle Drentse schilderijen in Nederlandse openbare collecties.

Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Incidentele Aankopen toe voor deze aanwinst. Ook de Vereniging Rembrandt, de BankGiro Loterij, de provincie Drenthe, Stichting Beringer Hazewinkel, Stichting Steunfonds en Stichting Vrienden van het Drents Museum, de Vincent van Gogh Stichting, de Turing Foundation en de leden van The Yellow House droegen bij.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd