Aankoop zwaard van Ommerschans door Rijksmuseum van Oudheden

Zwaard van Ommerschans Zwaard van Ommerschans

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een van de iconen van de Nederlandse archeologie in het bezit gekregen: het zwaard van Ommerschans. Dit 3500 jaar oude ‘reuzenzwaard’ is een van de meest zeldzame en bijzondere voorwerpen uit de Nederlandse én Europese prehistorie. Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Incidentele Aankopen toe.

Het zwaard van Ommerschans maakt deel uit van een Europese groep van zes zeldzame ‘reuzenzwaarden’ uit de bronstijd (2000-800 voor Chr.) en is fysiek en esthetisch het meest imposant. Het getuigt van groot vakmanschap en heeft door zijn uitstraling en decoratie ook een esthetisch belang. Door de informatie over de vindplaats en de bijgiften biedt het zwaard een belangrijk verhaal om deze groep zwaarden te begrijpen. Wetenschappelijk levert het veel kennis op over de bronstijd, de gebruikte technieken, de herkomst van de verschillende materialen en daarmee over de vele contacten die destijds al in een groot deel van het huidige Europa tot stand waren gebracht.

Al vanaf 1927 deed het museum vergeefse pogingen om het zwaard aan te kopen. Na bijna negentig jaar in een privécollectie te zijn geweest, keert het nu terug naar Nederland. Het zwaard is een cruciale aanwinst voor de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden en voor de Collectie Nederland.

“We zijn enorm blij en opgelucht dat het ons eindelijk is gelukt dit zwaard te bemachtigen. Zonder de zeer ruimhartige steun van private én publieke fondsen was dit onhaalbaar geweest”, zegt museumdirecteur Wim Weijland.

Het zwaard van Ommerschans zal van 9 september tot en met 15 oktober te zien zijn in een speciale vitrine in de Tempelzaal van het museum.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd