ADO speelgoed van CODA Museum Apeldoorn naar Japan

ADO-speelgoed ontworpen door Ko Verzuu. Foto: CODA Museum Apeldoorn. ADO-speelgoed ontworpen door Ko Verzuu. Foto: CODA Museum Apeldoorn.

Mede dankzij een Bijdrage Incidentele Aankopen van het Mondriaan Fonds, verwierf het CODA Museum Apeldoorn in 2009 een collectie van 300 stukken houten ADO-speelgoed, die in de jaren 1925 tot 1955 werden gemaakt door ontwerper Ko Verzuu. Deze collectie speelgoed, gemaakt in Apeldoornse sanatoria, vertegenwoordigt een voor Nederland unieke combinatie van vormgeving en sociaal-maatschappelijke ideologie. Kunsthistorisch is de relatie met De Stijl en Bauhaus interessant. Bij het ontwerp van het speelgoed liet Ko Verzuu zich inspireren door de kunstenaars en ontwerpers van zijn tijd, waaronder Rietveld en Mondriaan. Ook werpt de collectie een bijzonder licht op arbeidstherapie in de gezondheidszorg.

Een deel van de ADO-collectie zal in de aankomende maanden in twee musea in Japan te zien zijn. Deze maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Playful Design & Art in Life. Rietveld & Bruna, ADO, Modern Design of the Dutch 20th Century in respectievelijk The Tokyo Opera City Art Gallery (17 sept t/m 23 nov 2016) en The Oita Prefectural Art Museum (2 dec 2016 t/m 22 jan 2017). In beide musea is het ADO speelgoed gecombineerd met het werk van Dick Bruna en ontwerpen van Gerrit Rietveld uit de collectie van het Centraal Museum in Utrecht. De tentoonstelling geeft in Japan een beeld van modern Nederlands design. Later dit jaar lanceert het CODA Museum Apeldoorn een uitgave over de ADO-collectie.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd