Amsterdam Museum – 1001 vrouwen in de 20ste eeuw

Bet van Beeren, door onbekende fotograaf, ca. 1954 (Cafe ’t Mandje, Amsterdam) Bet van Beeren, door onbekende fotograaf, ca. 1954 (Cafe ’t Mandje, Amsterdam)

In het Amsterdam Museum is tot en met 10 maart 2019 de tentoonstelling 1001 vrouwen in de 20ste eeuw te zien. Historica Els Kloek, initiator en samensteller van het gelijknamige boek, selecteerde samen met het museum bijna 200 bekende en minder bekende vrouwen die, ieder op hun eigen manier, een rol hebben gespeeld in de twintigste eeuw. De veelheid aan verhalen geeft een verrassende kijk op de geschiedenis van de vorige eeuw. Al ligt de nadruk op het verleden, de tentoonstelling is uiterst actueel: ook vandaag de dag zijn mogelijkheden en hindernissen voor vrouwen onderwerp van gesprek.

Tegelijkertijd met de tentoonstelling verschijnt het boek 1001 vrouwen in de 20ste eeuw van Els Kloek met daarin 1001 biografieën van overleden vrouwen die leefden in de twintigste eeuw, een vervolg op de publicatie uit 2013. De biografieën uit het boek vormen de leidraad voor de tentoonstelling: een selectie uit het boek komt aan bod, losjes chronologisch ingedeeld in vijf generaties en met een link naar het heden en de toekomst.

Het Amsterdam Museum ontving van het Mondriaan Fonds een Projectinvestering Instellingen voor de tentoonstelling.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd