Amsterdam Museum – De IJzeren Eeuw

Brug over de Lek bij Culemburg (Kuilenburg), 30 augustus 1868, collectie Elisabeth Weeshuis Museum. Campagnebeeld ‘De IJzeren Eeuw – het begin van modern Nederland’ Brug over de Lek bij Culemburg (Kuilenburg), 30 augustus 1868, collectie Elisabeth Weeshuis Museum. Campagnebeeld ‘De IJzeren Eeuw – het begin van modern Nederland’

Van 5 maart tot en met 2 augustus is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling, De IJzeren Eeuw te zien. In de tentoonstelling worden topstukken uit eigen collectie, maar ook uit musea en archieven uit binnen- en buitenland bijeengebracht. Samen met historisch beeldmateriaal en persoonlijke verhalen illustreren zij deze periode, het begin van het moderne Nederland.

Aan het begin van de 19de eeuw was het een veelgehoorde klacht, Nederland was landerig geworden. Niet vooruit te branden. Maar aan het eind van die eeuw is Nederland onherkenbaar veranderd. Naast bruggen en sporen, zijn wegen en kanalen aangelegd. Amsterdam wordt hoofdstad van ons land. Industrieën verrijzen met moderne machines. De overzeese handel bloeit op, vooral met de Oost, de kunst vindt aansluiting bij internationale stromingen en de wetenschap komt rond het einde van de eeuw met vijf Nobelprijzen thuis.

De tentoonstelling laat zien hoe roerig en modern deze eeuw was, vergeven van dilemma’s waarmee wij nog altijd leven. De NTR/VPRO zendt in het voorjaar van 2015 een bijbehorende tv-serie uit, gepresenteerd door Hans Goedkoop.

Amsterdam Museum ontving voor deze tentoonstelling een Projectinvestering Erfgoed- en Beeldende Kunstinstellingen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd