Amsterdam Museum – Zwart Amsterdam – Black Achievement Month

In het Amsterdam Museum is van 7 oktober t/m 13 november de tentoonstelling Zwart Amsterdam te zien. Amsterdammers nomineerden hiervoor bekende en onbekende zwarte rolmodellen. Gastcurator Imara Limon maakte een keuze uit deze suggesties.

In de tentoonstelling zijn beelden, verhalen en voorwerpen te zien die te maken hebben met inspirerende zwarte personen. Het gaat met name om rolmodellen uit gemeenschappen die gevormd zijn als gevolg van het koloniale verleden van Nederland en door de trans-Atlantische slavernij. De verhalen zijn een aanvulling op de geschiedenis van Amsterdam, die vaak vanuit een wit perspectief worden verteld. Gedurende de tentoonstelling worden in het museum verschillende activiteiten georganiseerd over thema’s als representatie en de vraag: ‘Wat is zwart?’.

Zwart Amsterdam wordt gepresenteerd in het kader van de eerste editie van de Black Achievement Month, een initiatief van NiNsee. Deze vindt plaats van 1 t/m 31 oktober in Amsterdam, Den Haag, Leiden en Leerdam. Het Mondriaan Fonds droeg bij aan de Black Achievement Month met een Projectinvestering Erfgoed- en Beeldende Kunstinstellingen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd